Vatikāns pieklusina pāvesta Benedikta XVI ieteikumus, kas it kā mīkstina Romas katoļu baznīcas pretošanos prezervatīvu lietošanai, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Vatikāna pārstāvis paziņoja, ka pāvesta izteikumi nav "revolucionāri", taču piebilda, ka šī ir pirmā reize, kad pāvests Benedikts neoficiāli komentē šo jautājumu.

Pāvests licis skaidri saprast, ka, viņaprāt, prezervatīvi nav atbilde uz AIDS pandēmiju, taču izņēmuma gadījumos to lietošana varētu būt pamatota.

Vatikāna pārstāvis Federiko Lombardi uzsvēra, ka pāvests runā par "izņēmuma situāciju" vienā no savām intervijām grāmatā "Pasaules gaisma: pāvests, baznīca un laika zīmes", kas nāks klajā otrdien.

"Pāvests aplūkoja izņēmuma situāciju, kurā sekss reāli apdraud otras personas dzīvību," teica Lombardi.

Benedikts ilustrē savu šķietamo nostājas maiņu, kā konkrētu piemēru minot vīrieti prostitūtu, kurš lieto prezervatīvu.

"Pāvests apgalvo, ka prezervatīva lietošana, lai mazinātu infekcijas draudus, ir "pirmā atbildības uzņemšanās"," teica Lombardi, citējot fragmentu no grāmatas. "Šajā ziņā pāvesta uzskatu nevar definēt kā revolucionāru pavērsienu."

Vatikāns jau sen iebilst pret prezervatīviem kā mākslīgu kontracepcijas formu. Tas izraisījis asu kritiku, it īpaši no AIDS apkarošanas aktīvistu puses, kuri apgalvo, ka prezervatīvi ir viens no nedaudzajiem paņēmieniem, kas spēj apturēt HIV izplatīšanos.

ANO AIDS apkarošanas aģentūras vadītājs Maikls Sidbijs atzina, ka pāvesta vārdi ir nozīmīgs solis uz priekšu. Tos atzinīgi novērtējusi arī labdarības organizācija "Glābiet bērnus", kaut gan tās pārstāvis norāda, ka katoļu baznīcai jāiet tālāk savā atbalstā prezervatīvu lietošanai, lai ierobežotu AIDS izplatīšanos.

Jaunā grāmata balstās uz vairākām intervijām, ko pāvests šā gada sākumā sniedza Vācijas katoļu žurnālistam Pēteram Zēvaldam.

Vatikāna laikraksts "L'Osservatore Romano" savā sestdienas numurā publicēja interviju fragmentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!