Foto: LETA

Saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu un citām valstīm Valsts drošības dienests (VDD) brīdina Latvijas valstspiederīgos par izlūkošanas riskiem, šķērsojot Krievijas vai Baltkrievijas robežu.

VDD sestdien publicētajā paziņojumā norāda, ka Krievijas un Baltkrievijas specdienesti jau ilgstoši izvērš izlūkdarbības pret Latviju.

"Ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju Eiropā un saspīlējumu Rietumvalstu attiecībās ar Krieviju un Baltkrieviju, VDD atgādina, ka šo valstu specdienestu pārstāvji visbiežāk uzrunā un mēģina savervēt Latvijas valstspiederīgos, kad tie apmeklē Krieviju vai Baltkrieviju. Pirmā saskarsme nereti notiek uz robežas, specdienestu pārstāvjiem uzdodoties par robežsargiem," skaidro VDD.

VDD aicina ikvienu, kam jāšķērso Krievijas vai Baltkrievijas robeža, būt uzmanīgam un vērsties dienestā, ja robežšķērsošanas laikā notiek neierasti pastiprinātas pārbaudes un iztaujāšana, sevišķi svarīgi tad, ja iztaujā persona civilajā apģērbā, nevis robežsardzes formā.

Šādos gadījumos var gadīties, ka uzdod jautājumus, kas neattiecas uz robežsardzes kompetenci, piemēram, par situāciju Latvijas valstī, attieksmi pret notikumiem Ukrainā, vai arī uzdod privātus jautājumus – par darbavietu, veicamajiem pienākumiem, finansiālo situāciju.

Tāpat var nepamatoti apsūdzēt kādā pārkāpumā vai noziegumā, aicinot "sadarboties", vai arī iedod telefona numuru, uz kuru jāzvana, nākamreiz ierodoties konkrētajā valstī.

VDD atgādina, ka ar dienestu var sazināties, zvanot uz diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pastu info@vdd.gov.lv. VDD garantē informācijas sniedzēju konfidencialitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!