Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sākoties cīņai par galvenajiem Eiropas Savienības (ES) amatiem, Eiropas Tautas partijas (EPP) kandidāts Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam Manfrēds Vēbers pirmdien vērsies pēc atbalsta pie liberāļiem, zaļajiem un sociālistiem.

Vēbers paziņoja, ka vēlāk šodien plāno tikties ar politiskajām grupām, kas kopā varētu izveidot vairākumu jaunajā EP sasaukumā.

Vēbers ir viens no vadošajiem kandidātiem EK prezidenta amatam, uz kuru pretendē arī sociālistu un demokrātu (S&D) kandidāts Franss Timmermanss un Margrēte Vestagere, kura pārstāv Liberāļu un demokrātu apvienību (ALDE), kas guvusi labus panākumus EP vēlēšanās.

Lai gan EPP joprojām būs lielākā partija EP, tā zaudējusi 34 vietas, paliekot ar 182 vietām jaunajā sasaukumā. S&D ieguvusi 147 mandātus, kas ir par 38 mazāk nekā līdzšinējā EP sastāvā, liecina jaunākā informācija par vēlēšanu rezultātiem. Kopā abi lielākie bloki ir zaudējuši tradicionālo vairākumu EP, kas nozīmē, ka būs jāveido plašākas alianses.

ES līderi vadošo amatu sadalījumu sāks apspriest otrdien, taču šodien runātais var izrādīties izšķirošs Vēberam, kura kandidatūra ne visās ES galvaspilsētās uzņemta ar prieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!