Krievijas naftas kompānija "Jukos", kuras nodokļu parāds ir pieaudzis jau līdz 7,5 miljardiem dolāru (4,12 miljardiem latu), steidzīgi meklē līdzekļus, lai norēķinātos ar budžetu. Kompānija nesen pārdeva savu daļu gāzes kompānijā "Rospan" un pašlaik meklē pircējus Lietuvas naftas pārstrādes kompleksam "Mažeiķu nafta", trešdien raksta Krievijas laikraksts "Vedomosti".
Kā ziņots, tiek lēsts, ka "Mažeiķu naftas" benzīns Latvijā aizņem aptuveni 70% tirgus, savukārt dīzeļdegviela - apmēram 20%.

Krievijas federālais nodokļu dienests, kas pagājušajā nedēļā pieprasīja kompānijai samaksāt vēl 119,9 miljardus rubļu (2,25 miljardus latu), ko veido nenomaksātie nodokļi par 2001.gadu, otrdien sācis līdzekļus bezstrīdus kārtā norakstīt no "Jukos" kontiem.

Kā "Vedomosti" paziņoja "Jukos" darbinieks, bankām, kur atrodas kompānijas un tās meitas uzņēmumu konti, federālais nodokļu dienests ir nosūtījis inkaso rīkojumu norakstīt 79,4 miljardus rubļu, no kuriem 50,7 miljardus rubļu veido nodokļu parāds par 2001.gadu un 28,7 miljardus rubļu - par šo parādu aprēķinātās soda naudas.

Vēl 40,6 miljardus rubļu, ko veido soda naudas, dienests no "Jukos" prasa piedzīt Maskavas arbitrāžas tiesā.

Tai pašā laikā "Jukos" steidzīgi meklē līdzekļus, lai norēķinātos ar valsti. Divi augstus amatus ieņemoši un kompānijai tuvu stāvoši cilvēki laikrakstu informēja, ka "Jukos" ir uzsākusi sarunas par "Mažeiķu naftas" akciju pārdošanu.

"Vedomosti" avoti norāda, ka interesi par Lietuvas naftas kompānijas iegādi jau ir izteikušas vairākas Krievijas kompānijas. Par "Mažeiķu naftas" iegādi interesējas arī viens no "Jukos" līdzīpašniekiem, bijušais "Jukos" viceprezidents un bijušais "Mažeiķu naftas" valdes priekšsēdētājs Mihails Brudno.

"Jukos" pieder 53,% "Mažeiķu naftas" akciju, bet 40,66% naftas koncerna akciju ir Lietuvas valsts īpašumā.

Lietuvas Ekonomikas ministrijas rīcībā nav nekādas informācijas, ka "Jukos" apsvērtu "Mažeiķu naftas" akciju pārdošanu, trešdien paziņoja Lietuvas ekonomikas ministrs Petrs Česna.

Lietuvas ekonomikas ministrs atsaucās uz "Mažeiķu naftas" abu īpašnieku - "Jukos" un Lietuvas valsts - vienošanos, kas uzliek par pienākumu lūgt otras puses piekrišanu, ja kāda puse vēlas pārdot savas "Mažeiķu naftas" akcijas.

Ja "Jukos" vēlētos pārdot "Mažeiķu naftas" akcijas, Krievijas kompānijai šīs akcijas vispirms būtu jāpiedāvā Lietuvas valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!