Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas tiesa pasludinājusi spriedumu diviem Krievijas karavīriem par pilsētas apšaudīšanu Harkivas apgabalā. Ukraiņu gūstā esošie Aleksandrs Bobikins un Aleksandrs Ivanovs ir pilnībā atzinuši savu vainu, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Abi notiesātie bija artilērijas vienības sastāvā, kura no Belgorodas apgabala Krievijā apšaudīja mērķus Ukrainas Harkivas apgabalā. Apšaudes rezultātā tika iznīcināta izglītības iestāde Derhaču pilsētā. Apšaudē cietušo nebija.

Ģenerālprokuratūras paziņojumā teikts, ka karavīri agūstīti pēc Ukrainas robežas šķērsošanas un apšaudes turpināšanas. Viens no viņiem ir bijis artilērijas iekārtas vadītājs, bet otrs – tēmētājs.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Prokurori bija lūguši tiesu piespriest Krievijas karavīriem 12 gadu cietumsodu, bet aizstāvība lūdza sodu mīkstināt, pamatojot to ar faktu, ka apsūdzētie tikai pildījuši pavēles un ir nožēlojuši pastrādāto.

"Bobikina un Ivanova vaina ir pilnībā pierādīta," sacīja tiesnesis Evhens Boļiboks. Koteļevskas rajona tiesa piesprieda abiem 11,5 gadus cietumā.

Šī ir otrā šada veida prāva Ukrainā, kurā par pastrādātajiem kara noziegumiem tiek tiesāti Krievijas karavīri.23. maijā mūža ieslodzījus par civiliedzīvotāja nogalināšanu tika piespriests 21. gadu vecam Krievijas armija seržantam Vadimam Šišimarinam.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!