Foto: Reuters/Scanpix
Vēl viens vērienīgs kiberuzbrukums, kādu piektdien ar vairāk nekā 125 tūkstošiem inficētu datorsistēmu piedzīvoja pasaule, var būt nenovēršams un sekot pavisam drīz, atsaucoties uz ekspertiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Piektdienas kiberuzbrukumā datori vairāk nekā 100 valstīs tika inficēti ar tā saukto izspiedējvīrusu, kas bloķē lietotāja failus un par to atbloķēšanu pieprasa izpirkuma maksu vairāku simtu dolāru apmērā. Lielbritānijā vīruss, kurš piemeklēja arī Krieviju, Spāniju un Franciju, traucēja vairāku slimnīcu darbu.

Par spīti tam, ka plašo kiberuzbrukumu ir izdevies ierobežot, Lielbritānijas datordrošības eksperts no "Malware Tech", kurš palīdzēja apturēt vīrusa izplatību, paredz, ka varbūt jau pat pirmdien varētu sekot nākamais uzbrukums.

22 gadus vecais eksperts reģistrēja domēnu vīrusa izplatības izsekošanai, kas beidzās ar ļaunatūras apturēšanu, bet vēlējās palikt anonīms. "Mēs apturējām šo, bet sekos vēl viens, un to nevarēs apturēt," viņš pastāstīja BBC.

"Tur ir daudz naudas. Viņiem nav iemesla atkāpties. Nav daudz jānopūlas, lai izmainītu kodu un sāktu no jauna. Tāpēc ir liela iespēja, ka viņi to darīs. Varbūt ne šajā nedēļas nogalē, bet ļoti iespējams pirmdienas rītā," viņš brīdina.

Līdzīgās domās ir datordrošības eksperts Dariens Huss no tehnoloģiju uzņēmuma "Proofpoint". Viņš pieļauj, ka, iespējams, ir cilvēki, kas jau strādā pie tā, lai izmantotu šo shēmu.

BBC norāda, ka trīs ar kiberuzbrukumu saistītu kontu izpēte liecina, ka hakeriem izpirkuma naudās izdevies iegūt jau vismaz 26 tūkstošus eiro. Izpirkuma maksu hakeri pieprasa virtuālajā valūtā bitkoinos.

Vīruss izmanto "Microsoft Windows" nepilnības. Eiropas Savienības (ES) policijas pārvalde "Eiropols" piektdienas incidentu atzina par bezprecedenta gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!