Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei piektdien paziņoja, ka aicinājumi iznīcināt Izraēlu, kas saniknojuši Rietumus, ir vērsti pret "uzspiesto valsti", nevis ebreju tautu.

Ajatolla sacīja, ka zemes nākotne būtu jāizlemj visu ticību palestīniešiem, ebrejiem, kā arī kristiešiem un musulmaņiem.

"Izraēlas režīma iznīcināšana nenozīmē ebreju tautas iznīcināšanu, mums ar to nav problēmu", ajatollas oficiālajā mājaslapā citēts Hamenei teiktais islāma valstu sanāksmē Teherānā.

Tas nozīmē "iznīcināt uzspiestu režīmu un valsti, lai palestīniešu tauta, neatkarīgi musulmaņi, kristieši vai ebreji (..), paši izvēlas savu valdību un gāž tādus slepkavas kā [Izraēlas premjerministrs Benjamins] Netanjahu".

Irānas valdība neatzīst Izraēlu, raksturojot to kā "cionistu režīmu", un kopš 1979. gada Islāma revolūcijas savā ārpolitikā atbalsta palestīniešu mērķi izveidot savu valsti.

Irāna paudusi atklātu atbalstu tādiem Izraēlas ienaidniekiem kā "Hamas" un "Islāma džihāds" okupētajās palestīniešu teritorijās un "Hezbollah" Libānā.

"Mēs neesam antisemīti," uzsvēra Hamenei. "Ebreji mūsu valstī dzīvo vislielākajā drošībā. Mēs tikai atbalstam Palestīnas cilvēkus un viņu neatkarību," viņš piebilda.

Irānas augstais līderis sacījis, ka "islāma ienaidnieki", tostarp Izraēla un ASV, vēlas sēt nesaskaņas islāma valstu starpā, un viņš aicināja būt vienotiem "kopīga ienaidnieka" priekšā.

Saspīlējums starp Irānu un ASV ir pieaudzis kopš prezidents Donalds Tramps pērn vienpusēji atsauca ASV dalību 2015. gadā noslēgtajā Irānas un pasaules lielvaru kodollīgumā. Tramps atjaunoja sankcijas un īsteno "maksimāla spiediena" politiku pret Irānu, kas savukārt pakāpeniski atkāpjas no savām vienošanās saistībām par kodolprogrammas ierobežošanu.

Kopš ASV izstāšanās no kodolvienošanās abas puses vairākas reizes ir nonākušas militāras konfrontācijas priekšā pēc bezpilota lidaparātu notriekšanas un mīklainiem uzbrukumiem tankkuģiem un Saūda Arābijas naftas infrastruktūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!