Svētdien notikušajās Bulgārijas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu, 39,7%, saņēmusi jaunā centriski labējā partija GERB, kuru vada galvaspilsētas Sofijas mērs Boiko Borisovs, pēc 99,88% balsu saskaitīšanas pavēstīja vēlēšanu komisija.

Borisovs jau arī pats paziņojis, ka vēlēšanās guvis uzvaru, vienlaikus solot, ka ātri izveidos centriski labēju valdību, tiesa, nepasakot, kas būs viņa koalīcijas partneri.

Līdzšinējā premjerministra Sergeja Staniševa vadītie sociālisti vēlēšanās cietuši sakāvi, saņemot 17,72% balsu. Iepriekšējās vēlēšanās 2005. gadā sociālisti uzvarēja, iegūstot 33,98% balsu.

Turku minoritātes partija MRF, līdzšinējās koalīcijas jaunākais partneris, saņēmusi 14,47% balsu, bet ultranacionālistu partija "Ataka" ierindojusies ceturtajā vietā ar 9,37% balsu.

Parlamentā iekļuvušas vēl divas labējās partijas - "Zilā koalīcija", saņemot 6,73% balsu, un jaunā partija "Kārtība, likumība, taisnība", kas saņēmusi 4,13% balsu.

Abas šīs partijas jau paziņojušas, ka ir gatavas pievienoties GERB vadītajai koalīcijai.

Bijušā Bulgārijas karaļa Simeona Saksa Koburga dibinātā centriskā NMSP, kas bija trešais līdzšinējā kabineta partneris, nav spējusi pārvarēt četru procentu robežu un līdz ar to parlamentā nav iekļuvusi. Iepriekšējās vēlēšanās tā saņēma otru lielāko balsu skaitu - 21,83%.

Svētdien notikušajās vēlēšanās pirmo reizi 31 deputāts tika ievēlēts vienmandāta apgabalos, bet pārējie 209 - no partiju listēm.

Vēlēšanās piedalījušies 60,2% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!