Foto: LETA
Internetā kļuvuši pieejami daudzi video materiāli par parlamenta vēlēšanu falsifikācijas gadījumiem Krievijā. Portāls "You Tube" pat izveidojis tiem atsevišķu sadaļu, informē aģentūra "RIA Novosti".

Kremļa partijas "Vienotā Krievija" vēlēšanu kampaņas vadītājs Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, tiekoties ar saviem atbalstītājiem, pirmdien apgalvojis, ka neesot saskatījis vēlēšanu norises pārkāpumus.

Viņš ir "apskatījis dažus klipus, ko cilvēki izvieto", taču "tur neko nevar redzēt, bet kliedz - Palīgā! Šausmas!," atzīmējis Medvedevs.

Krievijas prezidents uzsvēris, ka parlamenta vēlēšanas noritējušas godīgi bez administratīvā resursa izmantošanas. "Visas runas ir par neierobežotu administratīvā resursa izmantošanu. Taču, kur ir šis resurss?" jautā Medvedevs.

Jau vēstīts, ka Krievijas Valsts domes vēlēšanās bija vērojama varas iestāžu un valdošās partijas "Vienotā Krievija" iejaukšanās, taču, neraugoties uz tehniskām nepilnībām, vēlēšanas atbilst valsts likumiem un Eiropas standartiem, pirmdien publiskotā paziņojumā atzīst Eiropas Drošības un Sadarbības Organizācijas (EDSO) novērotāji, informē aģentūra "RIA Novosti".

"Vēlēšanas Valsts Domē tehniski bija labi organizētas plašā teritorijā, tomēr vēlēšanās bija vērojama valsts un valdošās partijas iejaukšanās," teikts EDSO izplatītajā paziņojumā. Tomēr, par spīti "spēles laukuma" ierobežojumiem, vēlēšanu procesā balsotāji varēja izmantot savu iespēju - paust viedokli," atzīmē novērotāji.

Kā "nepilnības", EDSO pārstāvji min "nepietiekamu vēlēšanu komisiju neatkarību" un vairuma valsts mediju atkarību no varas iestādēm, kuru "iejaukšanās" pastāvīgi bijusi vērojama vēlēšanu un priekšvēlēšanu aģitācijas gaitā. Pēc novērotāju domām "tas viss neliecina par par pietiekami godīgu sacensību".

Tomēr "likumiskie ietvari" tikuši ievēroti. Vēlēšanu dalībniekiem arī tika dotas iespējas piedalīties pirmsvēlēšanu debatēs.

Neatkarīgie novērotāji no vairākām Eiropas valstīm snieguši augstu novērtējumu vēlēšanām. Kā atzinis Eiropas ģeopolitikas analīzes centra pārstāvis Mateušs Piskorskis, nepilnības nav ietekmējušas vēlēšanu iznākumu.

Jau vēstīts,  ka  atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem, "Vienotā Krievija" ieguvusi 238 deputātu krēslus 450 vietu parlamentā. Tas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdz šim pieejamais "konstitucionālais vairākums" ar 60 % balsu, taču pietiekami, lai apstiprinātu vēlamos likumus un valdību.

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija (KPRF) ieguvusi 19,16% balsu un 92 mandātus, "Taisnīgā Krievija" - 13,22% un 64 mandātus, bet Vladimira Žirinovska Krievijas Liberāldemokrātiskā partija (LDPR) - 11,66% balsu un  56 mandātus.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 7% barjeru.  Grigorija Javlinska vadītā partija "Ābols" ir piektajā vietā ar 3,25% balsu, partija "Krievijas patrioti" ieguvusi 0,96%, bet partija "Taisnā lieta" - nedaudz vairāk par 0,5% balsu.

Vēlētāju aktivitāte bija 60,2%  Balsstiesības ir 109 miljoniem Krievijas pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!