Malaizijā valdošā Nacionālās frontes (NF) koalīcija ir uzvarējusi sestdien notikušajās vēlēšanās, taču tā neiguva divu trešdaļu pārsvaru pār opozīciju, kā bija cerēts, medijus informē vietējie mediji.
Vēlēšanās tika noskaidroti pretendenti uz 222 vietām valsts parlamentā, kā arī 555 pretendenti uz deputātu vietām 13 Malaizijas štatos.

Pēc Malaizijas Nacionālās vēlēšanu komisijas ziņām HF parlamentā ieguva 137 vietas, bet opozīcija – 82.

Līdz ar to koalīcija zaudēja ne tikai sev tradicionālo divu trešdaļu pārsvaru parlamentā, bet arī vairs nekontrolēs četrus no 13 štatiem.

Valsts premjerministrs un vienlaicīgi arī koalīcijas vadītājs Abdulla Ahmads Badavi un viņa vietnieks valdībā Mohamads Nadžibs Abduls Razaks ir iekļuvuši jaunās valdības sastāvā, taču vairākiem ministriem nāksies aiziet no saviem amatiem.

Vēlēšanas, kurās piedalījušies 70% jeb 10,92 miljoni no reģistrētajiem vēlētājiem, notikušas mierīgi. Vienīgi Malaizijas ziemeļu štatā policijai nācies izmantot asaru gāzi un ūdensmetējus, lai izgaiņātu vēlētāju grupu, kas viņiem uzbrukusi.

Valdošajai koalīcijai līdz šim tikai 1969.gadā neizdevās iegūt 2/3 pārsvaru. Toreiz valstī izcēlās etniskie nemieri, un valdība izsludināja ārkārtas stāvokli, kas turpinājās līdz 1971.gadam.

Kā iepriekš jau ziņots, Malaizijas premjerministrs Abdulla Ahmads Badavi februāra sākumā atlaida valsts parlamentu un aicināja sarīkot pirmstermiņa vispārējās vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!