Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas Tīringenes federālajā zemē svētdien notikušajās landtāga vēlēšanās visvairāk balsu izcīnījusi galēji kreisā partija "Die Linke" ("Kreisie"), bet otrajā vietā ierindojusies labējā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD), liecina oficiālie rezultāti.

"Die Linke" saņēmusi 31% balsu, pirmo reizi kļūstot par ietekmīgāko politisko spēku Tīringenē, bet AfD ieguvusi 23,4% balsu, liecina oficiālie vēlēšanu rezultāti. Šīs vēlēšanas tika uzskatītas par pārbaudījumu AfD spējai saglabāt savu popularitāti pēc nesenā uzbrukuma sinagogai Saksijas-Anhaltes federālās zemes pilsētā Hallē, kas satricinājis visu valsti. Rezultāti liecina, ka partijai tas ir izdevies un tās izcīnīto balsu skaits vairāk nekā divas reizes pārsniedz vēlēšanās 2014.gadā iegūto balsu skaitu.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētie kristīgie demokrāti (CDU) vēlēšanās Tīringenē cietuši smagu zaudējumu un saņēmuši tikai 21,8% balsu, kas ir par 11 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās.

Šajās vēlēšanās slikti klājies arī Tīringenes sociāldemokrātiem, kas ieguvuši tikai 8,2% balsu. 2014.gada vēlēšanās sociāldemokrāti saņēma 12,4% balsu. Atbalsts samazinājies arī "zaļajiem", kas Tīringenē pašlaik ir pie varas koalīcijā ar "Die Linke" un sociāldemokrātiem.

"Zaļie" šajās vēlēšanās ieguvuši tikai 5,5% balsu, knapi pārvarot iekļūšanai landtāgā noteikto 5% barjeru. Par mata tiesu landtāgā iekļuvusi arī Brīvo demokrātu partija (FDP), kas izcīnījusi 5% balsu.

Pašreizējo Tīringenes premjerministru Bodo Rāmelovu , kurš 2014.gadā kļuva par pirmo "Die Linke" pārstāvi kādas Vācijas federālās zemes valdības vadītāja amatā, visticamāk, sagaida sarežģītas koalīcijas sarunas, jo atkārtotai "zaļo", "Die Linke" un sociāldemokrātu koalīcijai nebūs vairākuma landtāgā.

Rāmelovs svētdienas vakarā izteicās, ka vēlētāji devuši "Die Linke" mandātu valdīt. "Un es pieņemšu šo mandātu," viņš piebilda. Vēlēšanās Tīringenē piedalījās 64,9% vēlētāju, kas ir vairāk nekā 2015.gadā, kad vēlētāju aktivitāte sasniedza tikai 52,7%. Pasta balsošanas rezultāti šajos datos nav iekļauti.

Vācijas politiķi līdz ar ebreju organizācijām un žurnālistiem pauduši viedokli, ka AfD jāuzskata par līdzvainīgu uzbrukumā, ko 9.oktobrī Hallē pastrādāja kāds labējais ekstrēmists, kurš centās iekļūt sinagogā, noslepkavojot garāmgājēju un blakus esošās kebabu tirgotavas apmeklētāju. Uzbrucējs vēlāk atzinās, ka šādi rīkojies galēji labēju un antisemītisku motīvu vadīts.

AfD Tīringenes nodaļas vadītājs Bjerns Heke, kas vienlaikus ir partijas labējā novirziena "Der Fluegel" ("Spārns") līderis, ir īpaši pretrunīgi vērtēts politiķis. Heke svētdien paziņoja, ka AfD vēlēšanu rezultāti liecina, ka AfD ir ceļā uz to, lai kļūtu par lielāko partiju Vācijā un vēlētājiem ir apnikusi līdzšinējās valdības politika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!