Foto: AP/Scanpix
Sākotnējās prognozes liecina, ka Ungārijas premjera Viktora Organa pārstāvētā nacionāli konservatīvā politiskā partija "Fidesz" 6. aprīlī notikušajās parlamenta vēlēšanās ir guvusi pārliecinošu uzvaru – par to, saskaņā ar provizoriskiem rezultātiem, nobalsojuši 48% vēlētāju.

Vēl 27% balsu vēlēšanās ieguvuši Orbana partijas līdzšinējie politiskie partneri no kreisi centriskās alianses, bet trešajā vietā ar 18% vēlētāju  balsu palikusi galēji labējā partija "Jobbik".

Līdzīgi kā Latvija, arī Ungārija 21. gadsimta pirmās desmitgades beigās piedzīvoja smagu ekonomisko lejupslīdi. Ekonomiskā attīstība bija galvenā tēma 2014. gada vēlēšanās, tomēr Ungārijas politikas eksperti domā, ka viens no Orbana panākumu iemesliem ir tas, ka, neraugoties uz nepopulāriem lēmumiem, kas izpelnījušies kritiku no ārvalstu investoru puses, viņš spējis samazināt valsts budžeta deficītu līdz Māstrihtas kritērijos noteiktā apmēra - 3% no iekšzemes kopprodukta.

Orbans ir izpelnījies kritiku arī par vārda un pilsonisko brīvību ierobežošanu, tomēr, kā norāda BBC, daudziem ungāriem ir tīkams viņa populisms un eiroskepticisms. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!