ASV prezidents Džordžs Bušs agrā otrdienas rītā (pēc vietējā laika) nobalsoja prezidenta vēlēšanās netālu no sava rančo Krofordā Teksasas štatā. Arī viņa sāncensis 2004.gada prezidenta vēlēšanās demokrāts Džons Kerijs agrā rītā no Ohaio štata devās uz austrumiem, jo ieplānojis nobalsot netālu no savas mājas Bostonā.
Bušs, viņa sieva Lora un meitas Dženna un Barbara nobalsoja jau pusastoņos pēc vietējā laika - pusstundu pēc vēlēšanu iecirkņa atvēršanas.

"Šīs vēlēšanas ir cilvēku rokās. Un es tāpēc jūtos ļoti labi," pie vēlēšanu iecirkņa Bušs sacīja žurnālistiem.

Viņš bija samērā pārliecināts par savu uzvaru. "Es domāju, ka es uzvarēšu. Protams, es ceru, ka šīs vēlēšanas beigsies šovakar," paziņoja Bušs pirms došanās uz izšķirošo Ohaio štatu, lai tiktos ar republikāņu vēlētājiem. Pēc tam prezidents dosies uz Balto namu.

"Šodien ir lēmuma pieņemšanas diena," kādā Ohaio ziemeļrietumu lidostā savukārt sacīja Kerijs. "Jums tagad, šodien, ir iespēja izdarīt Amerikā fundamentālas pārmaiņas."

Vēlētāju aktivitāte ir samērā liela, un pie daudziem vēlēšanu iecirkņiem redzamas garas rindas.

Demokrāti nepaļāvās uz gadījumu, uzmeklējot katru iespējamo balsotāju, lai pievienotu jaunus vārdus reģistrēto vēlētāju sarakstam svarīgajā Viskonsīnas štatā un mudinot iedzīvotājus nodot savas balsis "par jaunu sākumu un virziena maiņu".

Abas partijas nopietni centās, lai panāktu pēc iespējas lielāku vēlētāju aktivitāti. Gan republikāņi, gan demokrāti prognozē, ka vēlētāju aktivitāte būs neparasti liela. Demokrātu viceprezidenta kandidāts Džons Edvardss minēja, ka nobalsos aptuveni 115 miljoni amerikāņu.

Tomēr rezultātu noskaidrošana varētu aizņemt kādu laiku, jo abas puses ir sagatavojušas advokātu armijas pārāk ciešu rezultātu apstrīdēšanai un neatturēsies arī no iespējamas ilgas tiesu cīņas.

Vislielākā uzmanība ir pievērsta izšķirošajiem štatiem, kuru vidū ir Florida, Ohaio un Pensilvānija. Politiskie analītiķi prognozē, ka tas kandidāts, kurš uzvarēs divos no šiem štatiem, uzvarēs arī vēlēšanās.

Kerijam ir jāuzvar vismaz vienā no Floridas vai Ohaio štatiem, lai pastāvētu reālas cerības, ka viņš varētu uzvarēt vēlēšanās. Savukārt, ja Bušs zaudētu Floridas štatā, viņa pozīcijas būtu apdraudētas, ja vien viņš negūtu pārsvaru Pensilvānijā vai kādā no vidienes rietumu štatiem - Minesotā, Viskonsīnā vai Aiovā, kuros 2000.gadā uzvarēja Gors.

"Reuters/Zogby" veiktās iedzīvotāju aptaujas desmit izšķirošajos štatos liecina, ka Ohaio štatā Kerijs no Buša atpaliek par sešiem procentpunktiem, savukārt Floridas štatā atbalstu abiem kandidātiem pauduši 48% atbalstītāju. Kerijs ir vadībā sešos no izšķirošajiem štatiem, kuros 2000.gadā uzvarēja Gors.

Kā LETA jau ziņoja, pirmie vēlēšanu iecirkņi sešos no rīta pēc vietējā laika (plkst.13.00 pēc Latvijas laika) tika atvērti septiņās ASV austrumu pavalstīs.

Līdz trijiem pēc Latvijas laika vēlēšanu iecirkņi ir atvērti jau visās ASV.

Līdz ar to vēlētāji Konektikutā, Menā, Ņujorkā, Vermontā, Virdžīnijā un atsevišķos Indiānas un Kentuki apgabalos varēja sākt balsojumu prezidenta vēlēšanās, kurās galvenie sāncenši ir Bušs un Kerijs. Vienlaikus notiek arī balsošana par Kongresa locekļiem un pavalstu un vietējām amatpersonām, kā arī štatu referendumi.

Lielākā daļa sabiedriskās domas aptauju liecina, ka abu galveno prezidenta amata kandidātu izredzes ir ļoti līdzīgas.

Pēdējo dienu laikā prezidenta amata pretendenti ceļoja no štata uz štatu, galveno uzmanību pievēršot nedaudzajām būtiskākajām pavalstīm, starp kurām ir Florida, Pensilvānija, Ohaio, Ņūhempšīra, Viskonsina, Minesota, Aiova, Misūri, Nevada un Havajas.

Aptuveni pieci miljoni amerikāņu jau ir nobalsojuši pirms vēlēšanu dienas. Arvien vairāk štatu, lai novērstu pārslodzi vēlēšanu dienā, atļauj arī pirmstermiņa balsošanu centrālajos pavalstu valdības birojos.

Pirmie vēlēšanu iecirkņi austrumu piekrastē tiks slēgti septiņos vakarā pēc vietējā laika (divos naktī pēc Latvijas laika), bet pēdējie vēlēšanu iecirkņi Aļaskā un Havaju salās tiks slēgti septiņos ceturtdienas rītā pēc Latvijas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!