Foto: AP/Scanpix
Melnkalnē svētdien aizvadītajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva Filips Vujanovičs, pirmdien paziņojusi Centrālā vēlēšanu komisija.

Par Vujanoviču nobalsojuši 51,21% vēlētāju, bet par viņa tuvāko konkurentu - bijušo ārlietu ministru Miodragu Lekiču - 48,79%.

Jau vēstīts, ka cīņa par valsts vadītāja amatu bija spraiga. Pēc vēlēšanām abi kandidāti paziņoja par uzvaru un abu kandidātu atbalstītāji svinēja sava pretendenta panākumus.

Šīs bija otrās prezidenta vēlēšanas, kopš 2006.gadā Melnkalne pasludināja neatkarību no Serbijas, un Vujanovičs un Lekičs bija vienīgie kandidāti tajās.

Vujanovičš, kurš pārstāv Demokrātisko sociālistu partiju (DPD), ir tuvs premjerministra Milo Džukanoviča sabiedrotais. Savā priekšvēlēšanu kampaņā viņš solīja padarīt Melnkalni par "demokrātisku, attīstītu valsti, kuras pilsoņi dzīvo labāk, par labu kaimiņu un uzticamu partneri reģionā un par valsti, kas integrēsies Eiropas Savienībā (ES) un NATO".

Savukārt Lekičs galveno uzsvaru lika uz cīņu pret organizēto noziedzību un korupciju, kas ir galvenais šķērslis Melnkalnes ceļā uz dalību ES.

Lai gan Melnkalne aiz Horvātijas ir otrā no bijušās Dienvidslāvijas valstīm rindā uz pievienošanos ES, Brisele atzinusi, ka Podgoricai vēl daudz jādara, lai izskaustu dziļi sakņoto korupciju, ja tā vēlas kļūt par pilntiesīgu bloka dalībvalsti.

Vēlēšanas notika laikā, kad valsts nonākusi dziļā ekonomiskā krīzē. Ar vidējo mēnešalgu, kas ir aptuveni 340 lati, tikko pietiek, lai segtu visas ikdienas vajadzības. Tikmēr bezdarba līmenis sasniedzis 20%, kamēr valsts parāds pieaudzis līdz 51% no Melnkalnes iekšzemes kopprodukta (IKP).

Lai gan valdība prognozē, ka valsts ekonomikas izaugsmes temps 2013.gadā sasniegs 2,5%, eksperti norāda, ka maz kas darīts, lai ierobežotu budžeta izdevumus un samazinātu uzpūsto birokrātisko aparātu.

Tikmēr gan Vujanovičs, gan Lekičs nesniedza nekādu skaidrību par to, kā gatavojas veicināt valsts ekonomikas atlabšanu.

"Vēlēšanu kampaņā vairāk redzēti abu kandidātu savstarpējie apvainojumi, nevis patiess viņu programmu izklāsts," sarunā ar aģentūru AFP atzina politikas analītiķis Zlatko Vujovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!