Foto: AP/Scanpix

Parlamenta vēlēšanu priekšvakarā Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien nācis klajā ar asiem uzbrukumiem ārvalstu medijiem, brīdinot britu izdevumu "The Guardian", ka tam vajadzētu "apzināties robežas".

Savukārt ASV izdevums "The New York Times" izpelnījies Erdogana "atmaskojumus", ka aiz tā stāvot "žīdu kapitāls".

Kampaņas laikā pirms svētdien gaidāmajām parlamenta vēlēšanām Erdogans jau vairākkārt uzbrucis ārvalstu medijiem, kas pauž arvien lielāku satraukumu par viņa pieaugošo autoritārismu un preses brīvības ierobežošanu Turcijā.

Vienā no pēdējiem priekšvēlēšanu mītiņiem Ardahanā valsts austrumos Erdogans pauda sašutumu par "The Guardian" publikāciju "Pieraugošais autoritārisms apdraud svarīgu valsti".

"Vai zināt, ko britu laikraksts saka par vēlēšanām? Tas saka, ka nepilnīgi vesternizētie nabadzīgie musulmaņi nedrīkst paši vadīt savu valsti," uzrunājot pūli, paziņoja Turcijas prezidents.

Erdogana dusmas izpelnījies arī "The New York Times", kas norādījis, ka pār Turciju savelkas "tumši mākoņi".

Prezidents paziņoja, ka laikraksts pret Turcijas līderiem vēršoties vēl kopš Osmaņu impērijas sultāna Abdulhamida II laikiem.
"Tagad viņi to pašu naidu izpļauj uz mani (..), Ir skaidrs, kas ir viņu patroni. Aiz tā diemžēl stāv žīdu kapitāls," norādīja Erdogans.

Viņš nav saudzējis arī pašas Turcijas opozīcijas medijus, sekulāri orientētā laikraksta "Cumhuriyet" galvenajam redaktoram Džanam Dindaram, piemēram, piedraudot, ka viņam par savām publikācijām, kurās atmaskotas Turcijas slepeno dienestu ieroču piegādes islāmistiem Sīrijā, nāksies "samaksāt augstu cenu".

Lai gan Turcijas konstitūcija liedz prezidentam iesaistīties partijiskā politikā, Erdogans atklāti iesaistījies priekšvēlēšanu kampaņā, sniedzot faktiski neslēptu atbalstu valdošajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP), kas izveidota uz tagad aizliegtās islāmistu kustības bāzes.

Erdogans cer, ka AKP vēlēšanās izcīnīs pietiekami daudz balsu, lai nodrošinātu sev vairākumu, kas ļautu parlamentā apstiprināt konstitūcijas grozījumus par prezidenta pilnvaru paplašināšanu bez to nodošanas apstiprināšanai referendumā.

Sekulāri noskaņotā opozīcija bažījas ne vien par pieaugošo Erdogana autoritārismu, bet apgalvo, ka viņa un AKP patiesais mērķis ir likvidēt arī valsts sekulāro iekārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!