Itālijas pilsētā Venēcijā līdz 24.februārim turpinās ikgadējais karnevāls, kura laikā pilsētu apmeklē īpaši liels tūristu skaits no visas pasaules.
Jau pirms 700 gadiem Venēcijā maskas bija lielā modē, jo maskas ļāva sievietei iejusties vīrieša lomā un otrādi. Arī sociālās atšķirības ar masku starpniecību tika dzēstas un cilvēki baudīja brīvības sajūtu.

Šodien maskas vairāk kalpo izklaidei un tūristu pievilināšanai. Mūsdienās masku meistari uz vienu karnevālu izveido vismaz 1000 jaunas maskas, kuras darina ar roku darbu. Meistaru maskas maksā no 70 līdz 650 eiro. Protams, tūristu suvenīru veikalos ir pieejamas galvenokārt Ķīnā ražotas maskas, kas ir lētas un ļoti līdzīgas viena otrai.

Pirmo reizi masku lietošana Venēcijā ir minēta 1268.gadā, kad venēcieši pārģērbās par zvejniekiem, zemnieku meitenēm, raganām, dieviem, dēmoniem vai mēra ārstu "Il Medico della Peste". Venēcieši maskas izmantoja tikai karnevāla laikā, kas ilga apmēram čertas nedēļas. Anonīmais raksturs ļāva venēciešiem izbaudīt dažādas dzīves sfēras, piemēram, vīrieši maskās centās iekļūt mūķeņu klosteros vai spēlēt azartspēles, taču daudzos gadījumos baznīcās un spēļu namos tika aizliegts lietot maskas karnevāla laikā. Tikai Napoleona laikā masku karnevāls tika aizliegts.

Masku karnevāla jaunā vēsture sākās pavisam nesen - tikai 1980.gadā. Šogad Venēcijas karnevāls ir no 13.02 līdz 24.02.2009.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!