Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Venēcijas tiesa piespriedusi 78 tūkstošu eiro lielu naudassodu pasaulslavenajam spāņu arhitektam Santjago Kalatvaram par to, ka viņš tiesasprāt pieļāvis kļūdas, kuru dēļ sadārdzinājušās tilta pār Lielo kanālu izmaksas, vēsta raidsabiedrība BBC.

11 tūkstošu eiro sods piespriests arī itāļu inženierim Salvatorem Vento.

Pretrunīgi vērtētais tilts sagādāja problēmas jau pēc tā atklāšanas 2008. gadā. Savukārt tiesa atzina, ka Kalatrava ir atbildīgs par to, ka tilta izmaksas pārsniedza budžetu. Sākotnēji plānoto septiņu miljonu eiro vietā tas izmaksāja 11,6 miljonus.

Tiesa secināja, ka celtniecībā izmantotas nepareiza izmēra caurules, pakāpieni nodilst pārāk ātri un bija nepieciešami uzlabojumi pieejamībai ar ratiņkrēsliem. Kļūdas uzskatāmas par vēl nopietnākām, ņemot vērā, ka Kalatrava ir "cienījams visā pasaulē slavens profesionālis", argumentēja tiesa.

68 gadus vecais arhitekts tika apsūdzēts "makroskopiskā nolaidībā".

Tilta atklāšanas laikā Kalatrava aizstāvējās pret kritiķiem, norādot, ka tilta dizains ir tehniski pamatots. Viņš arī atzīmēja, ka viņa studijai nav nekāda sakara ar platformas ratiņkrēsliem izbūvi, ko veikusi Venēcijas pašvaldība.

Tāpat viņš noliedza bažas par izmantoto materiālu stiprību, skaidrojot, ka tilts ir pārbaudīts ar sarežģītām metodēm un uzrādījis labākus rezultātus, nekā gaidīts.

Papildu izmaksas tilta izbūvē saistītas ar uzlabojumiem kanāla krastos pie tilta, argumentēja arhitekts.

Ar augustā pieņemto tiesas lēmumu tiek atcelts 2015. gada Kalatlavu attaisnojošs spriedums.

Kalatrava par savu profesionālo darbību ir ieguvis vairākas starptautiskas balvas. Starp viņa darbiem ir "Turning Torso" tornis Malmē un Pasaules tirdzniecības centra transporta mezgls Ņujorkā.

2008. gadā atklātais tilts pār Venēcijas Lielo kanālu bija pirmais Venēcijas centrā uzceltais tilts 125 gadu laikā.

No tērauda un stikla veidotais tilts ir 94 metrus garš, bet tā platums variē no 5,58 līdz 9,38 metriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!