Foto: AP/Scanpix
Venecuēlā stājies spēkā jauns likums, kurš aizliedz ieroču un munīcijas komerciālo tirdzniecību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Līdz šim ikviena persona, kurai bija atļauja, varēja iegādāties ieročus un munīciju no komerciāliem tirgotājiem. Saskaņā ar jauno likumu ieročus no valstij piederošiem ražotājiem un importētājiem varēs iegādāties tikai armija, policija un noteiktas organizācijas, piemēram, apsardzes kompānijas.

Pirms likuma stāšanās spēkā valdība izsludināja ieroču amnestiju, lai iedrošinātu iedzīvotājus nodot nelegālos ieročus, nebaidoties no soda. Galīgais mērķis ir atbruņot visus civiliedzīvotājus, paziņoja valsts prezidents Ugo Čavess, bet kritiķi uzskata, ka policijai un valdībai nav tāda vara un politiskās gribas, lai pabalstītu šo likumu.

Likums ir valdības mēģinājums samazināt noziedzību līdz oktobrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Vardarbība ir galvenais jautājums prezidenta vēlēšanu dienas kārtībā. Vardarbība valstī ir pastāvīgi pieaugusi kopš 1999. gada, kad prezidenta amatā stājās Čavess, apgalvo organizācija "Venecuēlas Vardarbības observatorija".

Pagājušajā gadā Venecuēlā notikušas vairāk nekā 18 000 slepkavību, bet galvaspilsētā Karakasa tiek uzskatīta par vienu no bīstamākajām vietām Latīņamerikā.

Dienvidamerikā, Centrālamerikā un Karību reģionā ir augstākais ar šaujamieročiem pastrādāto slepkavību skaits pasaulē, liecina ANO ziņojums. Tajā atklāts, ka 70 % slepkavību reģionā pastrādāti ar šaujamieročiem, kamēr Eiropā to īpatsvars ir 25 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!