Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Venecuēlas izlūkdienesta aģenti trešdien aizturēja opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkera vietnieku Edgaru Sambrano (attēlā pa kreisi), un šo soli nekavējoties nosodīja opozīcijas līderis un Nacionālās sapulces spīkers Huans Gvaido.

Sambrano tika aizturēts Karakasā par to, ka viņš bija atbalstījis 30. aprīlī notikušo sacelšanās mēģinājumu, kuru organizēja Gvaido.

"Mēs brīdinām Venecuēlas tautu un starptautisko sabiedrību: režīms ir nolaupījis [Nacionālās sapulces] pirmo viceprezidentu," Gvaido paziņoja tviterī.

"Viņi mēģina sagraut varu, kas pārstāv visus venecuēliešus, bet viņi to nepanāks," tvītoja Gvaido.

Venecuēlas Augstākā tiesa, kas ir lojāla prezidentam Nikolasam Maduro, trešdien izvirzīja apsūdzības vēl trim parlamenta deputātiem par Gvaido organizētās sacelšanās atbalstīšanu.

Deputāti Fredijs Superlano, Serhio Vergara un Huans Andress Mehija tika apsūdzēti valsts nodevībā un sazvērestībā.

Opozīcijas deputātu skaits, kuri apsūdzēti par sacelšanās atbalstīšanu, tādējādi pieauga ļīdz 10.

Pirmie septiņi deputāti tika apsūdzēti otrdien. Drīz pēc paziņojuma par to Satversmes sapulce, ko veido Maduro atbalstītāji, atcēla šo deputātu parlamentāro imunitāti.

Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju un kuru par tādu atzinušas vairāk nekā 50 valstis, parlamentārā imunitāte tika atcelta jau 2. aprīlī.

Konstitucionālā sapulce ir paziņojusi, ka atcels imunitāti visiem deputātiem, kuri atbalstījuši sacelšanās mēģinājumu.

Jau vēstīts, ka situācija Venecuēlā saasinājās pagājušajā nedēļā, kad Gvaido aicināja bruņotos spēkus sākt sacelšanos pret Maduro. Protestos pēc neveiksmīgā sacelšanās mēģinājuma 30. aprīlī un 1. maijā dzīvību zaudēja seši cilvēki, vairāki desmiti tika ievainoti un 233 aizturēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!