Foto: AP/Scanpix

Venecuēlas parlaments ir atbalstījis plānu importēt 39 miljonus tualetes papīra ruļļu, lai cīnītos ar hronisko šīs higiēnas preces trūkumu Dienvidamerikas valstī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Likumdevēji atbalstīja 79 miljonu dolāru (43 miljoni latu) kredīta piešķiršanu Tirdzniecības ministrijai, lai varētu iepirkt veikalos trūkstošos tualetes papīru, ziepes un zobu pastu, ziņo BBC.

Ar naftu bagātā valsts savu vajadzību apmierināšanai paļaujas uz importu, bet valūtas kontrole ir spēcīgi iedragājusi Venecuēlas spēju samaksāt par ārzemju precēm, norāda BBC.

Ar niecīgu balsu pārsvaru aprīlī notikušajās vēlēšanās uzvarējušais prezidents Nikolass Maduro apgalvo, ka periodiskais ikdienā nepieciešamo preču trūkums ir opozīcijas un bagāto sabiedrības slāņu konspirācijas rezultāts.

Maduro pirms vēlēšanām solīja turpināt sava priekšgājēja, martā no vēža mirušā Venecuēlas līdera Ugo Čavesa kursu, kura "21. gadsimta sociālisms" ietvēra uzņēmumu nacionalizācijas un plašas sociālās programmas.

Valdības mēģinājumi kontrolēt ekonomiku ir radījuši milzīgu nelīdzsvarotību, kas noved pie preču trūkuma, uzskata analītiķi.

"Piemēram, cenu kontrole darbojas kā bremzējošs faktors vietējiem ražotājiem, liekot tiem samazināt produkcijas apjomus," teikts pētījumu organizācijas "Consensus Economics" ziņojumā.

"Tā rezultātā radies preču trūkums pastiprina inflāciju, pašus pirmos sagraujot cenu kontroles mehānisma mērķus," secina pētnieki.

Venecuēlas aptuveni 25% līmeņa inflācija ir lielākā starp Latīņamerikas valstīm. Nacionālā valūta bolivārs pēdējos gados ir devalvēts vairākas reizes, vēl februārī naudas vērtība samazināta par 32%, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!