Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV piedāvājušas ieviest sankciju atvieglojumus pret Venecuēlu, ja Latīņamerikas valsts līderi piekritīs plānam par varas sadalīšanu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

ASV plāns paredz, ka no amata atkāpjas Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro (attēlā) un tiek izveidota pārejas padome, kas vada valsti līdz jaunām vēlēšanām.

Tāpat ASV piedāvātais plāns aizliedz Maduro un Venecuēlas opozīcijas līderim Huanam Gvaido ieņemt vietu pārejas padomē. Jaunas vēlēšanas notiktu gada laikā.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pret Maduro valdību centusies izdarīt spiedienu, ieviešot ekonomiskas sankcijas, kā arī par valsts pagaidu līderi atzīstot Gvaido. Pagājušajā nedēļā ASV apsūdzēja Maduro un vēl citas viņam pietuvinātas amatpersonas "narko-terorismā".

Lai arī Venecuēlu nomoka virkne politisku un ekonomisku problēmu, Maduro, kuru atbalsta valsts bruņotie spēki, kā arī Ķīna, Krievija un Kuba, ir spējis saglabāt savu amatu. BBC atzīmē, ka mazticams ir scenārijs, kurā Maduro piekritīs Vašingtonas piedāvātajam plānam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!