Foto: Reuters/Scanpix

Līdzās Venecuēlas parlamenta ēkai otrdien eksplodējuši četri spridzekļi, iedzīvotājos izraisot ievērojamu paniku. Tiesa gan, sprādzienos neviens cilvēks nav cietis, arī postījumi nav nodarīti.

Līdz ar pašdarināto spridzekļu eksplodēšanu gaisā izsviestas propagandas skrejlapas. Tās, pēc visa spriežot, sagatavojuši kreisie radikāļi, kas ir uzticīgi nelaiķa prezidenta Ugo Čavesa idejām. Nesenajās parlamenta vēlēšanās Čavesa sociālistu partija tika sakauta.

Organizācijas "Bolivāriskie atbrīvošanas spēki" (FBL) skrejlapās kritizēta Čavesa izraudzītā mantinieka Nikolasa Maduro valdība, kā arī pausts aicinājums radikālāk reaģēt uz sociālistu zaudējumu decembra vēlēšanās.

"Ir pienācis laiks valdību pārņemt revolūcijas bāzei," teikts skrejlapās. "Sociālais konflikts garantē komandantes Čavesa sākto procesu turpināšanu."

Trīs spridzekļi eksplodēja līdzās iepirkšanās centram, bet viens - uz ielas stūra, kur atrodas parlamenta administrācijas birojs, pavēstīja ģenerālprokuratūra. Sprādzieni notikuši teju vienlaicīgi, pastāstīja aculiecinieki. Atskanot sprādzieniem, cilvēku pūļi metušies bēgt.

Parlamenta vairākuma līderis Hulio Borhess sprādzienu sarīkošanā vainoja "cilvēkus, kas ir tuvi valdībai, vai arī saziņā ar tiem, kas ir pie varas un vēlas radīt paniku, lai apslāpētu diskusijas par svarīgiem tematiem".

Kopš Nacionālā sapulce nonākusi līdzšinējās opozīcijas kontrolē, spriedze Venecuēlā jūtami pieaugusi. Likumdevēji pagājušajā nedēļā noraidīja Maduro ierosinājumu izsludināt ekonomisko ārkārtas stāvokli, kas iecerēts, lai cīnītos ar inflāciju un hronisko pamatproduktu trūkumu.

Krīzei turpinoties, izplatās baumas par valsts apvērsumu un sazvērestībām. Venecuēlas aizsardzības ministrs solījis Maduro armijas "beznosacījuma atbalstu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!