Foto: AFP/Scanpix
Aizvien turpinoties studentu protestiem Venecuēlā, ceturtdien Karakasas ielās izgāja ap 2000 cilvēku.

Ceturtdien mītiņa dalībnieki protestēja pret varasiestāžu vardarbību un "apspiešanu".

"Kas mēs esam? Studenti. Ko mēs vēlamies? Brīvību!" skandēja demonstranti.

Citviet demonstranti bloķēja ielas un dedzināja riepas.

Opozīcijas atbalstītāji turīgākajās Karakasas priekšpilsētās dauzīja katlus.

"Mēs vēlamies risinājumus problēmām, nevis bezgalīgu konfrontāciju un vardarbību," atzina 19 gadus vecais students Manuels Armass.

Tikmēr valdības atbalstītāji pulcējās pie prokuratūras ēkas, skandējot saukļus prezidenta Nikolasa Maduro atbalstam un nosodot "fašistu vardarbību".

Maduro solījis, ka turpmāki protesti netiks pieļauti, taču sestdien gājienā dosies valdības atbalstītāji, viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka dienu iepriekš demonstrācijās tika nošauti trīs cilvēki - viens valdības atbalstītājs un divi opozīcijas protestu dalībnieki.

Trešdien mītiņu laikā aizturēti vismaz 80 cilvēki, bet 66 tika ievainoti.

Tikmēr tiesa trešdien uzdevusi arestēt opozīcijas līderi Leopoldo Lopesu, kurš apsūdzēts par slepkavību un terorismu saistībā ar vardarbīgajām demonstrācijām, kurās dzīvību zaudēja trīs cilvēki.

ASV izglītību ieguvušais Lopess jau divas nedēļas piedalījies demonstrāciju organizēšanā. Šīs protesta akcijas vērstas pret prezidentu Maduro, kuram tiek pārmesta nespēja kontrolēt inflāciju, samazināt noziedzību un novērst produktu deficītu.

Maudro Lopesam pārmet centienus sarīkot valsts apvērsumu, lai gan ir maz ticams, ka protestu rezultātā Maudro varētu tikt gāzts no amata.

"Lūk, kur ir fašisma seja!" uzrunā ceturtdienas vakarā paziņoja prezidents, demonstrējot fotogrāfijas un videomateriālus, kuros Lopess redzams trešdien Karakasā aizvadītajā demonstrācijā. "Es šiem cilvēkiem, kuri bēg no atbildības, saku - padodieties. Jums būtu jāsēž aiz restēm."

Maduro arī paziņoja, ka izdevies identificēt gan vardarbības rīkotājus, gan cilvēkus, kuri atklāja uguni uz demonstrantiem.

Tomēr, neraugoties uz izskanējušajiem brīdinājumiem, Lopess ceturtdien netika arestēts, lai gan viņa pārstāvētās Tautas gribas partijā bija ieradusies policija.

Lopess trešdien apšaudes sarīkošanā apsūdzēja bruņotus valdības atbalstītājus.

"Valdība izspēlē vardarbības kārti, un ne jau pirmo reizi. Viņi bez jebkādiem pierādījumiem vaino mani," norādīja opozīcijas līderis.

Nacionālās sapulces priekšsēdētājs Diosdado Kabeljo vardarbībā apsūdzējis labējo grupējumu aktīvistus. "Mūsu biedru noslepkavojis fašisms," uzstājoties nacionālajā televīzijā, paziņoja parlamenta spīkers.

Arī Maduro notikušajā uzbrukumā vainojis "fašistus," kuri, pēc prezidenta teiktā, cenšoties gāzt viņu no amata. Maduro uzdevis drošības spēkiem aizsargāt lielākās pilsētas un bloķēt jebkādas darbības, kuru mērķis ir destabilizēt situāciju valstī.

Tikmēr viena no opozīcijas līderēm - kongresmene Marija Korina Mačado - paziņojusi, ka vardarbība sākusies pēc tam, kad studentus ielenkuši valdības atbalstītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!