Foto: AFP/Scanpix

Jaunievēlētais Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro pirmdien ir pasludinājis sākumu apjomīgai ielu noziedzības apkarošanas operācijai, patruļās pilsētu ielās izsūtot 3000 karavīru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Maduro norāda, ka operācija "Drošā tēvzeme" garantēs mieru Venecuēlā, kur ir vieni no lielākajiem slepkavību rādītājiem Dienvidamerikā. Karavīri patrulēs 79 valsts pilsētas, tai skaitā Karakasā.

Valsts augstos noziedzības rādītājus jau ilgstoši ir kritizējusi opozīcija. Pirms pēdējām prezidenta vēlēšanām, kurās ar niecīgu balsu pārsvaru uzvarēja mirušā līdera Ugo Čavesa sekotājs Maduro, opozīcijas līderis Enrike Kapriless uz lielo noziedzību norādīja savā pirmsvēlēšanu kampaņā.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem 2012. gadā noziegumos valstī nogalināti vairāk nekā 16 000 cilvēku, jeb 54 slepkavības uz katriem 100 000 iedzīvotājiem. Tikmēr aktīvistu grupa "Venezuela Violence Observatory" sniedz daudz augstākus rādītājus – 73 slepkavības uz 100 000 iedzīvotājiem.

Pagājušajā gadā valdība ieviesa jaunu ieroču aprites likumu, ierobežojot ieroču un munīcijas tirdzniecību. Noziedzības rādītāji ir stabili auguši kopš Ugo Čavesa nākšanas pie varas 1999. gadā, norāda BBC.

Vēstīts, ka pasaulē augstākie slepkavību rādītāji ir fiksēti Hondurasā, kur to skaits sasniedz 86 uz katriem 100 000 iedzīvotājiem, liecina ANO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!