Trešdien Venecuēla parakstīja līgumu par sadarbību enerģētikas jomā ar 13 Karību jūras baseina valstīm, tai skaitā arī ar Kubu, tādējādi stiprinot prezidenta Ugo Čavesa centienus mazināt ASV ekonomisko ietekmi reģionā.
Līgums par "Petrocaribe" savienības izveidošanu paredz, ka Venecuēla savas partnervalstis nodrošinās ar lētākām naftas piegādēm, kas dos nelielajām salu valstiņām iespēju samazināt savus izdevumus par enerģētiskajiem resursiem laikā, kad strauji pieaug naftas pasaules cenas.

Tomēr Čavesam par sarūgtinājumu divas Karību valstis - Trinidada un Tobago, kā arī Barbadosa - neparakstīja "Petrocaribe" līgumu.

Trinidada un Tobago pauda bažas, ka līguma noslēgšana var samazināt tās pašas naftas importa apjomus.

Nacionālistiski noskaņotais Čavess un Karību valstu līderi apsveica noslēgto līgumu, apgalvojot, ka tas palīdzēs nostiprināt viņu valstu "kolektīvo suverenitāti" un ekonomisko neatkarību, mazinot ASV ietekmi reģionā, kurā ilgu laiku Vašingtona dominējusi gan politiski, gan ekonomiski.

Venecuēla ir piektā lielākā naftas eksportētājvalsts pasaulē un galvenais dabasgāzes piegādātājs ASV, taču pēdējā laikā Čavess cenšas diversificēt savas valsts dabas resursu eksportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!