Foto: AFP/Scanpix

Pēc tam, kad liekākā daļa Venecuēlas otrdien palika bez elektrības, valdība nākusi klajā ar plānu izveidot speciālu drošības spēku vienību elektrolīniju aizsardzībai pret sabotāžām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valdība sāks izmeklēšanu un izveidos īpašu vienību elektroapgādes infrastruktūras aizsardzībai pret "sabotāžas mēģinājumiem", paziņoja prezidents Nikolass Maduro, kurš elektrības pazušanā vaino galēji labējo opozīciju.

Elektropadeves pārtraukums otrdien skāra aptuveni 70% Venecuēlas, elektrība joprojām nav dažos lauku rajonos, informē BBC.

Par elektrības pazušanu venecuēliešiem atvainojās enerģētikas ministrs Hesse Čakons, apsveicot iedzīvotājus par saglabāto mieru, neraugoties uz  opozīcijas "destabilizējošajiem centieniem". Elektrolīnijas bojājumus izraisījis uz vadiem uzgāzts metāla režģis, apgalvo ministrs.

Tikmēr kritiķi norāda, ka elektropadeves traucējumos vainīga nevis opozīcija, bet gan infrastruktūras bēdīgais stāvoklis un nepietiekamie ieguldījumi tajā. Valdība ar konspirācijas teoriju sacerēšanu cenšas novērst uzmanību no aktuālām problēmām, uzskata opozīcijas līderos Enrike Kapriless.

Nekādus pierādījumus, kas liecinātu par notikušo sabotāžu pret elektrolīnijām, Maduro nesniedza, bet paziņoja, ka ir devis rīkojumu armijai "aizsargāt visu valsti".

Jau vēstīts, ka elektrības trūkuma dēļ otrdien Karakasā atslēgušies luksofori, radot jucekli satiksmē. Traucēta arī pilsētas pazemes transporta kustība. Tūkstošiem darbinieku palaisti mājās.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro notikušo sauca par opozīcijas "sabotāžu" elektroapgādes līnijām. "Viss norāda, ka galēji labējie ir īstenojuši savu plānu par elektrības apvērsumu pret valsti," paziņoja ilgus gadus valdījušā Ugo Čavesa pēctecis.

Venecuēlas naftas pārstrādes industriju elektroapgādes problēmas nav traucējušas, jo naftas rūpnīcas apkalpo atsevišķas spēkstacijas, norāda BBC.

2010. gadā prezidents Čavess, lai cīnītos ar enerģijas trūkumu, pasludināja "elektrības ārkārtas stāvokli". Lai gan Venecuēlā ir milzīgas naftas rezerves, aptuveni 70% elektrības valstī iegūst hidroelektrostacijās (HES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!