Foto: Reuters/Scanpix

Venecuēlas armija ceturtdien solīja lojalitāti prezidentam Nikolasam Maduro, kura kreisā valdība ir iesaistīta politiskā konfliktā ar Kongresu, kurā dominējošā labēji centriskā opozīcija plāno atcelt Maduro no amata.

Opozīcija ir paziņojusi, ka tās iegūtās divas trešdaļas mandātu Kongresā dod tai pietiekami daudz balsu, lai atceltu prezidentu no amata. Maduro ir noraidījis jauno Kongresa sastāvu kā nelikumīgu un izveidojis jaunu kreiso valdību, lai cīnītos pret to.

Venecuēlas aizsardzības ministrs un bruņoto spēku vadītājs ģenerālis Vladimirs Padrino ceturtdien iesaistījās politiskajā krīzē, paziņojot, ka armija nelokāmi atbalsta Maduro, kurš ir solījis pretoties "ar dzelzs roku".

"Prezidents ir augstākā valsts vara, un mēs atkārtoti apliecinām savu absolūto lojalitāti un bezierunu atbalstu viņam," sacīja Padrino. Tas notika pēc tam, kad valdība vērsās Augstākajā tiesā, lai tā pasludinātu par spēkā neesošu jebkuru likumdošanas aktu, ko pieņemtu opozīcijas kontrolētais Kongress.

Jaunais Kongresa spīkers Enrijs Ramoss Aljups paziņoja, ka ir notikuši uzbrukumi ar spridzekļiem diviem viņa partijas "Demokrātiskā rīcība" birojiem, tomēr neviens neesot ievainots.

Padrino kritizēja opozīciju pēc tam, kad no Kongresa ēkas trešdien tika aizvākti mirušā prezidenta Ugo Čavesa portreti. Viņš brīdināja, ka "tas ir apvainojums armijas godam".

Maduro atbalstītāji ir vērsušies Augstākajā tiesā, apgalvojot, ka opozīcijas divu trešdaļu vairākums Kongresā nav leģitīms, jo amata zvērestu ir devuši trīs deputāti, kuru mandātu Augstākā tiesa likusi apturēt pēc apgalvojumiem par krāpšanu vēlēšanās.

Venecuēlā 6. decembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās opozīcijas koalīcija "Demokrātiskā vienotība" ieguva 112 no 167 deputātu mandātiem.

Šāds vēlēšanu iznākums ir trieciens sociālistu valdībai, kas 16 gadus bija kontrolējusi Kongresu. Plašajā opozīcijas koalīcijā dominē galvenokārt labēji centriski politiskie spēki.

Opozīcijas koalīcija ir solījusi sešu mēnešu laikā atrast iespēju, kā atcelt Maduro no amata ar konstitucionāliem līdzekļiem. Maduro atbalstītāji ir solījuši vērsties pret to, sūdzot koalīciju tiesā, apturot finansējumu un atsakoties publicēt tās likumdošanas aktus.

Viens no pirmajiem likumdošanas aktiem, kura pieņemšanu Kongresā vēlas opozīcija, ir 75 politieslodzīto amnestija, ko atbalsta arī ASV. Maduro ir solījis uzlikt veto šādam lēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!