Foto: Reuters/Scanpix

Venecuēlas Augstākā tiesa ir nolēmusi, ka opozīcijas kontrolētās Nacionālās asamblejas (parlamenta) pieņemtie likumi ir spēkā neesoši, jo deputāta zvērestu ir devuši trīs opozīcijas pārstāvji, kurus Augstākā tiesa apsūdz vēlēšanu krāpniecībā.

Šis Augstākās tiesas lēmums, kas tika pieņemts piektdien un publicēts otrdien, ir kārtējais konflikts starp Nacionālo asambleju un Augstāko tiesu, kuru opozīcija apsūdz kliedzošā neobjektivitātē par labu kreisajam prezidentam Nikolasam Maduro.

Nacionālās asamblejas vēlēšanās decembrī opozīcijas alianse "Demokrātiskā vienotība" ieguva divas trešdaļas deputātu mandātu.

Jaunais parlamenta sastāvs sāka darbu janvārī.

Augstākā tiesa aizliedza trim opozīcijas deputātiem darboties parlamentā, kamēr pret viņiem notiek izmeklēšana par apsūdzībām vēlēšanu krāpniecībā. Opozīcija nosodīja šo lietu kā ieganstu atņemt tai nozīmīgo divu trešdaļu vairākumu parlamentā.

Ignorējot Augstākās tiesas noteikto aizliegumu, opozīcijas līderi 28. jūlijā pieņēma šo triju deputātu zvērestu, jo krāpniecības izmeklēšanā neesot nekādu progresa pazīmju.

Augstākā tiesa uz to reaģēja, paziņojot, ka parlamenta vairākums izrādījis necieņu pret tiesu.

"Nacionālās asamblejas izdoti likumdošanas akti, tai skaitā jebkādi pieņemti likumi, ir nepārprotami nekonstitucionāli un absolūti spēkā neesoši, kamēr [opozīcijas deputāti] izrāda necieņu" pret tiesu, teikts jaunajā Augstākās tiesas lēmumā.

Augstākā tiesa ir bloķējusi lielāko daļu parlamenta pieņemto likumu, kopš parlamentu sāka kontrolēt opozīcija, izbeidzot 17 gadus ilgušo kreiso spēku dominēšanu.

Opozīcija pagājušonedēļ rīkoja plašus protestus, aicinot sarīkot referendumu par Maduro atcelšanu no amata. Trešdien ir gaidāmi jauni protesti un Maduro piekritēju pretdemonstrācijas.

Maduro apsūdz opozīciju valsts apvērsuma plānošanā un ir draudējis atcelt parlamenta deputātu tiesisko imunitāti.

Lai gan Maduro popularitāte ir kritusies, viņš turpina kontrolēt tiesas un armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!