Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vēl pirms otrdienas vakarā Venecuēlu satricināja 7,3 balles stipra zemestrīce, politisko nemieru plosītās valsts ekonomiku paralizēja Venecuēlas valūtas bolivāra nomaiņa pret tā dēvēto suverēno bolivāru, ziņo BBC.

Jaunās banknotes oficiāli demonstrētas pirmdien, bet apgrozībā laistas vien otrdien. Tomēr pirmajā dienā cilvēki no bankomātiem neesot spējuši izņemt vairāk nekā 10 suverēnos bolivārus katrs. Šī iemesla dēļ vairums uzņēmumu pirmdien un otrdien palika slēgti, un darbiniekiem bija piespiedu brīvdiena. Savukārt, baidoties no nemieriem, palielināts ielās patrulējošo policistu un karavīru skaits.

Autoritārā prezidenta Nikolasa Maduro ieviestā valūta ne tikai mainījusi vārdu, bet arī vērtību – par vienu ASV dolāru iepriekšējo 285 000 bolivāru vietā tagad iespējams iegādāties sešus miljonus suverēno bolivāru. Lai gan valūtas vērtība ir kritusies, no naudaszīmēm svītrotas piecas nulles.

Savukārt lielākās pārmaiņas piedzīvojis valūtas likvīdums – suverēnie bolivāri piesaistīti virtuālajai valūtai petro jeb petromoneda, kuru tikai šā gada februārī ieviesa pati Venecuēlas valdība. Tā esot balstīta Venecuēlas naftas, zelta un dimanta krājumos.

Valdība uzskata, ka valūtas maiņa palīdzēs cīnīties ar inflāciju, tomēr kritiķi uzskata, ka pārmaiņas krīzi tikai padziļinās. Maduro valdība vienlaikus 34 reizes palielinājusi minimālo algu, pacēlusi pievienotās vērtības nodokli, kā arī samazinājusi subsīdijas degvielas iegādei.

Bolivāri un par tiem nopērkamie produkti pirms valūtas maiņas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!