Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ekonomiskās krīzes smagi skārtas Venecuēlas krastā pietauvojies kuģis-hospitālis no Ķīnas, kurā vietējie pacienti nedēļu varēs saņemt bezmaksas medicīnisko palīdzību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kuģis "Miera arka" pagājušās nedēļas izskaņā pietauvojies Lavairas ostā un to īpašā ceremonijā sagaidīja Venecuēlas Aizsardzības ministrs Vladimirs Padrino Lopezs. Viņš paziņoja, ka par kuģa ierašanos pagājušajā nedēļā Pekinā vienojies Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro.

Kamēr ministrs sveic kuģa ierašanos un slavē abu valstu attiecības, ar naftu bagātās Venecuēlas opozīcija atzīmē, ka tas tikai spilgti ilustrē humānās krīzes lielos apmērus.

Ekonomiskā krīze valstī ir novedusi pie pārtikas un medikamentu trūkuma, kā arī sabiedrisko pakalpojumu sistēmas sabrukuma. Pēdējā gada laikā smago apstākļu dēļ Venecuēlu ir pametuši simti tūkstoši iedzīvotāju.

Kopš 2014. gada līdz 2018. gada jūnijam Venecuēlu ir pametuši 2,3 miljoni cilvēku, liecina ANO aplēses.

Venecuēlas valdība pie valsts ekonomiskajām likstām tradicionāli vaino ASV, starptautisko boikotu un ekonomiskās sabotāžas. ASV prezidents Donalds Tramps Maduro ir nosaucis par diktatoru, apsūdzot viņu par opozīcijas aktīvistu nelegālu aizturēšanu, piekaušanu un nogalināšanu.

Pagājušajā nedēļā Maduro ceļoja uz Pekinu, meklējot ekonomisko atbalstu savai valstij. Viņš paziņoja par 28 tirdzniecības un investīciju līgumu noslēgšanu. Venecuēla arī palielināšot naftas eksportu līdz miljonam barelu dienā.

Valstis vienojušās arī par piecu miljardu dolāru vērtām investīcijām Venecuēlas nolaistās naftas industrijas atjaunošanai.

Venecuēlas iedzīvotājus savukārt saniknojusi Maduro mielošanās smalkā restorānā Stambulā, kur viņš ieradās atceļā no Pekinas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!