Pēc Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa atkāpšanās no amata valstī pieņemts lēmums izveidot pārejas valdību, un to vadīs Venecuēlas biznesa līderu asociācijas "Fedecameras" prezidents un ietekmīgais uzņēmējs Pedro Karmona.
"Ir pieņemts lēmums veidot pārejas valdību. Venecuēlas civilā sabiedrība un militārais resors man lūdza uzņemties tās vadību," preses konferencē sacīja Karmona.

Viņš arī apstiprināja, ka "prezidents Ugo Čavess ir iesniedzis demisiju".

Karmona piektdien gatavojas nosaukt pārejas valdības sastāvu.

"Ir panākta vienošanās par nepieciešamību izveidot pārejas valdību, kas garantēs drīzu demokrātijas atjaunošanu ar vēlēšanu procesa palīdzību," viņš uzsvēra.

"Man šodien ir dota vēsturiska atbildība: es šo atbildību uzņemos tautas priekšā," norādīja Karmona, piebilstot, ka nekad nav tiecies tikt tik augstā amatā.

Viņš arī aicināja tautu "atkal apvienoties" un "samierināt sabiedrību".

Venecuēlas bruņoto spēku pavēlnieks ģenerālis Lukass Rinkons pirms tam paziņoja, ka Čavess piektdien piekritis atkāpties no amata.

Čavess pieņēma šādu lēmumu trīs gadus pēc ievēlēšanas par prezidentu. Armijas vadītāji pieprasīja viņa atkāpšanos pēc tam, kad ceturtdien Čavesa pretinieku demonstrācijā tika nogalināti 11 un ievainoti 95 cilvēki.

"Militārā vadība izsaka nožēlu par skumjajiem notikumiem, kas vakar norisinājās galvaspilsētā," Rinkons sacīja reportieriem pēc paziņojuma par Čavesa piekrišanu atkāpties.

"Es gribu aicināt cildeno Venecuēlas tautu saglabāt mieru un aicināt armiju dot piemēru civilistiem, noraidot jebkādu musināšanu uz vardarbību. Saglabājiet ticību mūsu valsts bruņotajiem spēkiem," sacīja ģenerālis.

Rinkons paziņoja par Čavesa demisiju pulksten 3.15 (10.15 pēc Latvijas laika) pēc tam, kad vairākas stundas bija pienākušas pretrunīgas ziņas par to.

Rinkons piebilda, ka atlūgumus iesniedz arī visi bruņoto spēku virspavēlniecības locekļi.

Par Čavesa atkāpšanos tika paziņots pēc tam, kad augstākie virsnieki no visām bruņoto spēku struktūrām - armijas, gaisa spēkiem, kara flotes un Nacionālās gvardes - televīzijā aicināja prezidentu atkāpties. Viens armijas ģenerālis paziņoja, ka valsti kontrolē bruņotie spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!