Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Venecuēlas Nacionālā asambleja svētdien atsevišķos balsojumos apstiprinājusi spīkera amatā gan opozīcijas līderi Huanu Gvaido, gan viņa konkurentu Luisu Parru.

Kurš no viņiem vadīs parlamentu, joprojām nav skaidrs. Bija paredzēts, ka svētdien parlamenta sēdē Gvaido tiks atkārtoti ievēlēts spīkera amatā.

Tomēr policija neatļāva parlamenta ēkā ieiet Gvaido un viņu atbalstošajiem opozīcijas deputātiem. Tika ielaisti tikai valdību atbalstošie deputāti, kā arī tie opozīcijas deputāti, kas ir kritiski noskaņoti pret Gvaido. Rezultātā spīkera amatā ar 84 balsīm tika ievēlēts Parra, kuru atbalsta Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro.

Opozīcijas politiķi, kuri parlamenta ēkā netika ielaisti, tikmēr sapulcējās vietējā laikraksta birojā, kur sarīkoja atsevišķu balsojumu, kurā ar 100 balsīm "par" spīkera amatā tika ievēlēts Gvaido. Nacionālajā asamblejā ir 165 deputātu vietas. Opozīcija paziņoja, ka uzvarējis ir Gvaido, jo viņš saņēmis lielāku balsu skaitu.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo tviterī apsveica Gvaido ar uzvaru. "Aizturēšanas, kukuļi un piekļuves bloķēšana tās ēkai nespēja traucēt Nacionālajai asamblejai," tvītoja Pompeo.

Līdz decembrim Parra bija Gvaido koalīcijā esošās opozīcijas partijas "Primero Justicia" ("Vispirms taisnīgums") biedrs, bet tika izslēgts no tās uz aizdomu pamata, ka viņš cenšas piekukuļot opozīcijas deputātus, lai viņi pārietu Maduro pusē.

Gvaido pirmos reizi tika ievēlēts spīkera amatā pagājušā gada sākumā, un 2019.gada 23.janvārī pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, atklāti izaicinot Maduro uz cīņu ar varu valstī. Gvaido par leģitīmu pagaidu prezidentu atzinušas daudzas valstis, tostarp ASV, kā arī Eiropas Savienība (ES). Taču neskatoties uz starptautisko atbalstu un plašām demonstrācijā Venecuēlā, viņam nav izdevies gāzt Maduro, kuru joprojām atbalsta armija un vairākas ārvalstis, tostarp Ķīna un Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!