Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro otrdien apsūdzēja Venecuēlas "vēsturiskos ienaidniekus", ka tie ir vainojami prezidenta Ugo Čavesa saslimšanā ar vēzi.

Maduro arī paziņoja, ka no valsts ir izraidīts ASV vēstniecības Gaisa spēku atašejs Deivids Delmoniko, kas meklējis kontaktus ar Venecuēlas militārpersonām, lai ierosinātu "destabilizācijas projektus".

Viņš pavēstīja, ka Čavess šobrīd piedzīvo "savas grūtākās stundas", kamēr "tēvzemes ienaidnieki" valsts iekšienē un ārvalstīs, īpaši ASV, vēlas sagraut "Venecuēlas demokrātiju".

Brīdi vēlāk ārlietu ministrs Eliass Haua pavēstīja, ka par "persona non grata" atzīta vēl viena ASV vēstniecībā strādājoša Gaisa spēku amatpersona, kurai 24 stundu laikā valsts jāatstāj.

Otrdien Venecuēlas prezidenta pilī notika valsts civilās un militārās vadības pārstāvju sarunas.

Viceprezidents Maduro - paša Čavesa izraudzītais pēctecis - sarunās tikās ar ministriem, armijas virsniekiem un aptuveni 20 valdošās partijas gubernatoriem, vēstīja telekanāls VTV.

Sanāksme rīkota, lai "noteiktu stratēģiju attiecībā uz dažādiem mūsu valsts attīstības un visu Venecuēlas iedzīvotāju attīstības projektiem", sacīja VTV žurnālists.

Informācijas ministrs Ernesto Viljegass pirmdienas vakarā pavēstīja, ka Čavess sirgst ar "jaunu un akūtu" infekciju, kas sarežģījusi viņa elpošanas problēmas.

"Pašlaik viņam ir jauna un akūta infekcija," sacīja ministrs. "Šodien ir pasliktinājušās elpošanas funkcijas."

Čavess ar vēzi cīnās kopš 2011.gada jūnija un pārcietis jau četras operācijas, kā arī vairākus terapijas kursus. Tomēr Venecuēlas valdība līdz šim tā arī nav izpaudusi Čavesa audzēja lokalizāciju un smaguma pakāpi.

Prezidents "turas pie Kristus un dzīvības", viņam tiek veikta "intensīva ķīmijterapija, kā arī papildu ārstniecība. Viņa stāvoklis joprojām ir ļoti delikāts", sacīja Viljegass.

Piektdien viceprezidents Maduro paziņoja, ka Čavesam tiek veikts jauns ķīmijterapijas kurss Karakasas militārajā hospitālī, bet viņš joprojām esot spējīgs vadīt valsti un to dara.

Pie hospitāļa, kur šobrīd atrodas Čavess, pulcējušies desmitiem cilvēku, kas aizlūdz par sava elka veselību.

Čavess, kurš jau 14 gadus atrodas pie varas Venecuēlā, nav redzēts sabiedrībā kopš 11.decembra, kad viņam Kubā tika veikta kārtējā vēža operācija.

Valdība kopš tā laika tikai vienreiz publiskojusi fotogrāfijas ar sirgstošo prezidentu. Tajās viņš bija redzams kopā ar savām divām meitām Havanas slimnīcā 15.februārī - trīs dienas pirms atgriešanās Venecuēlā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!