Foto: EPA/LETA

Sasirgušais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess savu sesto prezidentūru var sākt automātiski, arī bez inaugurācijas, atsaucoties uz valsts viceprezidenta Nikolasa Maduro teikto, sestdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Maduro uzskata, ka ar nākamo ceturtdienu automātiski sāksies Čavesa sestais prezidentūras termiņš.

Inaugurācijas ceremonija ir tikai formalitāte, uzskata viceprezidents. Savukārt nodot zvērestu Čavess varēs vēlāk, Augstākās tiesas pārstāvju klātbūtnē.

Venecuēlas opozīcijas partijas apšauba to, ka Čavess arī turpmāk varēs pildīt prezidenta pienākumus, pieprasot jaunas vēlēšanas. Maduro gan šaubas noliedz, sakot, ka Čavesam vajag tikai laiku, lai atveseļotos un tad viņš varēs turpināt pildīt valsts vadītāja pienākumus.

Venecuēlas konstitūcija paredz, ka prezidenta vēlēšanu uzvarētājam jāstājas amatā 10.janvārī, kad viņš nodos zvērestu parlamentam. Gadījumā, ja kādu objektīvu iemeslu dēļ prezidents zvērestu nevar nodot, viņš to var izdarīt vēlāk, Augstākajai tiesai.

Konstitūcijā nav paredzēta inaugurācijas termiņa atlikšana, norāda BBC.

Čavess prezidenta amatā tika pārvēlēts 7.oktobrī. Venecuēlā viņš valda jau sesto termiņu. BBC atgādina, ka Čavess šobrīd ārstējas Kubā, kur viņam izoperēts audzējs. Ziņots, ka prezidents ir smagā stāvoklī un viņam ir apgrūtināta elpošana, ko izraisījis elpceļu iekaisums. Operāciju Čavesam veica pirms trim nedēļā. Kubā viņš ārstējas regulāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!