Foto: AFP/Scanpix/LETA
Venecuēlas opozīcijas kontrolētā parlamenta priekšsēdētājs Huans Gvaido trešdien pasludinājis sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju.

"Šodien, 23. janvārī, es zvēru oficiāli pārņemt nacionālās izpildvaras pilnvaras kā Venecuēlas prezidents, lai panāktu uzurpācijas beigas," uzrunājot tūkstošiem atbalstītāju Karakasas ielās, paziņoja Gvaido. Uz šo paziņojumu pūlis reaģēja, nodziedot nacionālo himnu, kas pārauga vētrainās ovācijās.

ASV prezidents Donalds Tramps jau paziņojis, ka oficiāli atzīst Gvaido par Venecuēlas valsts galvas pienākumu izpildītāju. "Šodien es oficiāli atzīstu Venecuēlas Nacionālās sapulces priekšsēdētāju Huanu Gvaido par Venecuēlas pagaidu prezidentu," teikts Trampa paziņojumā. Baltā nama saimnieks uzsvēris, ka vienīgais leģitīmais varas atzars Venecuēlā ir Nacionālā sapulce, ko ievēlējusi venecuēliešu tauta.

Tramps vērsies arī pie citu rietumvalstu valdībām ar aicinājumu atzīt opozīcijas līderi par Venecuēlas pagaidu prezidentu. Viņš paudis arī apņēmību turpināt izdarīt spiedienu uz Maduro režīmu.

Par Gvaido atzīšanu paziņojis arī Amerikas Valstu Organizācijas (OAS) ģenerālsekretārs Luiss Almagro.

Ar savu paziņojumu 35 gadus vecais Gvaido nācis klajā brīdī, kad sekojot viņa aicinājumam ielās izgājuši desmitiem tūkstošiem venecuēliešu, kas pieprasa prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos.

Sadursmēs pirms demonstrācijas naktī uz trešdienu jau gājuši bojā vismaz četri cilvēki. Starp bojāgājušajiem ir 16 gadus vecs pusaudzis, kas sašauts demonstrācijas laikā Karakasā. Protestētāji, kas zem Venecuēlas karogiem pulcējas dažādās Karakasas vietās, skandē: "Maduro vācies!" un "Tā kritīs, tā kritīs, šī valdība kritīs!"

Laikraksts "El Nacional" vēsta, ka policija jau ķērusies pie demonstrantu izklīdināšanas un likusi lietā asaru gāzi. Uz demonstrācijām aicinājis Nacionālās sapulces priekšsēdētājs Huans Gvaido, kurš paudis gatavību uzņemties prezidenta pienākumu pildīšanu līdz jaunām vēlēšanām. Arī Maduro vadītā Sociālistiskā partija aicinājusi savus atbalstītājus iziet ielās.

Trešdien aprit 61. gadskārta kopš toreizējā diktatora Markosa Peresa Himenesa gāšanas 1958. gadā.

"Brāļi un māsas apzinieties, ka vardarbība ir uzurpatora ierocis, kamēr mūsu ierocis ir miljoniem venecuēliešu balsis, kas šodien satiekas ielās," tviterī savus atbalstītājus uzrunājis Gvaido. "Šodien (..) mums ir vēsturiska tikšanās ar savu tēvzemi."

Jau kopš pirmdienas notikuši vairāki desmiti opozīcijas protesta akciju. Pirmdien nacionālās gvardes karavīri uzbruka vienam no drošības spēku posteņiem Karakasā, un valdība paziņojusi, ka tai esot izdevies novērst nacionālās gvardes dumpi. 27 karavīri ir aizturēti.

Tikmēr Gvaido paziņojis, ka karavīriem, kas palīdzēs gāzt Maduro garantēta amnestija.

Par solidaritātes demonstrāciju rīkošanu paziņojuši arī ārvalstīs dzīvojošie venecuēlieši, un "El Nacional" vēsta par gaidāmajām protesta akcijām gan Latīņamerikā, gan Ziemeļamerikā, gan Eiropā un pat Dubajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!