Foto: AP/Scanpix/LETA

Nelielā Vērmontas pavalsts ASV ziemeļaustrumos pirmdien ievadījusi elektoru kolēģijas balsojumu par nākamo ASV prezidentu, savas trīs balsis atdodot demokrātu kandidātam Džo Baidenam un Kamalai Harisai, kas novembrī notikušajās vēlēšanās startēja uz viceprezidenta amatu.

Neilgo ceremoniju vadīja Vērmontas štata sekretārs Džims Kondoss.

Līdzīgas balsošanas ceremonijas dienas gaitā paredzētas visos 50 ASV štatos un Kolumbijas apgabalā.

Rezultāti tiks nosūtīti uz Vašingtonu un reģistrēti 6. janvārī Kongresa apvienotajā sesijā, kuru vadīs viceprezidents Maiks Penss.

Elektoru balsojumam šogad ir pievērsta lielāka uzmanība nekā parasti, jo prezidents Donalds Tramps atsakās atzīt zaudējumu un turpina uzstāt uz vēlēšanu procesā it kā notikušo krāpšanos.

Baidens plāno uzrunāt valsti pirmdienas vakarā pēc tam, kad elektori būs nobalsojuši.

Savukārt Tramps turpina uzstāt, ka patiesībā viņš ir uzvarējis 3. novembrī notikušajās vēlēšanās, un apšauba Baidena prezidentūru vēl pirms tās sākuma.

Prezidents un viņa sabiedrotie vairākas nedēļas tiesās mēģināja apstrīdēt vēlēšanu rezultātus, tomēr tiesneši visas viņu prasības noraidīja.

Pagājušajā nedēļā Trampa sabiedrotie centās pārliecināt Augstāko tiesu nošķirt 62 elektoru balsis par Baidenu nodotas četros štatos, līdz ar to vēlēšanu iznākums varētu tikt apšaubīts.

Tiesneši piektdien šo prasību noraidīja.

Demokrāts Baidens izcīnījis 306 elektoru balsis, bet republikānis Tramps - 232. Uzvarai nepieciešamas vismaz 270 balsis.

Elektori teju vienmēr balso par kandidātu, kas viņu štatā saņēmis balsu vairākumu, jo ir lojāli partijai.

Nav sagaidāms, ka šogad kāds elektors varētu novirzīties no partijas līnijas.

Katra štata elektoru skaits atbilst pavalsts vietu skaitam ASV Kongresā. Galvaspilsētai Vašingtonai ir trīs balsis.

Atskaitot Menu un Nebrasku, pārējie štati visas savas elektoru balsis piešķir kandidātam, kas pavalstī ieguvis visvairāk balsu.

Šādas kārtības rezultātā, par kuru savulaik vienojās valsts dibinātāji, dažkārt prezidenta vēlēšanās uzvar kandidāts, kas valsts mērogā nav saņēmis balsu vairākumu.

No piecām šādām vēlēšanām pēdējās bija 2016. gadā, kad uzvarēja Tramps.

Bijušais viceprezidents Baidens šogad saņēma par septiņiem miljoniem balsu vairāk nekā Tramps.

Baidena inaugurācija prezidenta amatā notiks 20. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!