Foto: Reuters/Scanpix /LETA
"Normālajā dzīvē esmu vienkāršs virusologs, kurš strādā ar vīrusiem," saka Stevens van Guhts. Taču viņa vārdu šogad gluži labi zina Beļģijas mājsaimniecībās, līdzīgi kā Latvijā pazīst Ugu Dumpi. Zinātniskās ekspertīzes iestādes "Sciensano" vīrusa slimību nodaļas vadītājs profesors van Guhts ir Beļģijas valdības konsultants Covid-19 krīzes jautājumos un arī runasvīrs. Kā mācībspēks studentiem daudzkārt lasījis kursu, brīdinot, ka kaut kas līdzīgs spāņu gripas pandēmijai var atkārtoties jebkurā brīdī, rīt vai pēc desmit gadiem. "Biju pat nedaudz pārsteigts, ka tas, ko mācu daudzus gadus, nu notiek. Sajūta bija, kā atdzīvojoties sirreālai filmai," portālam "Delfi" intervijā atzīst van Guhts.

Flāmu valodā Covid-19 mēdzot dēvēt par "lēno ātro". "Viss sākas diezgan lēnām, liekas, ka varēsi to kontrolēt, jo tas vēl ir gluži maigs, bet tad pēkšņi tas pieņemas ārkārtējā ātrumā," paskaidro van Guhts. Tā arī notika Beļģijā ar pandēmiju.

Saruna ar van Guhtu gan būs ne tik daudz par pirmo pandēmijas vilni pavasarī, cik par pēdējo mēnesi. Proti, kā Beļģija, kur oktobra beigās bija augstākais inficēšanās rādītājs visā Eiropas Savienībā, mēneša laikā spēja inficēšanās līkni radikāli mainīt, proti, par septiņām reizēm. Tas kritās no vairāk nekā 20 000 dienā līdz nepilniem 3000 pašā decembra sākumā. Tagad šis skaitlis nokrities līdz 2100. Spēji krities arī slimnīcā hospitalizēto skaits. Beļģijā dzīvo 11 miljoni iedzīvotāju, kas ir aptuveni piecarpus reizes vairāk nekā Latvijā.

Jāatzīst, ka ierobežojumu Beļģijā ir daudz, ir komandanstunda, maskas ne tikai veikalos un sabiedriskajā transportā, arī uz ielām Briselē un atsevišķās citās pilsētās – iepirkšanās ielās un tirgos. Slēgti ir bāri, restorāni, frizētavas, skaistumkopšanas saloni un daudz kas cits. Ierobežojumu kontroles mehānismi Beļģijā ir ieviesti, un līdz septembra vidum pārkāpējiem piemērotas soda naudas, kopumā 6 miljoni eiro, vēstīja "Brussels Times". Intervijā "Delfi" virusologs Stevens van Guhts atzīst, ka kopumā Beļģijā dzīvojošie ierobežojumus izprot un tos ciena.

Vēl oktobra nogalē Beļģijā bija 20 000 jaunu inficēto dienā, tagad ir virs 2000 dienā – šāds kritums šķiet ārkārtīgi straujš.

Jā, tas ir patiešām nozīmīgs. Vienlīdz strauji, kā šie skaitļi uzkāpa oktobrī, tie krīt lejā. Pēdējās pāris nedēļās un šobrīd novērojams palēninājums. Ja (šos rādītājus) salīdzina ar citām Eiropas Savienības valstīm, Beļģijā kritums bijis ātrāks, tāpēc šobrīd esam visai priecīgi.

Kuri pieņemtie mēri, jūsuprāt, ir devuši lielāko efektu?

Ir grūti precīzi pateikt, kuram pasākumam bijusi lielākā ietekme. Pieļauju, tā ir bijusi pasākumu kombinācija. Taču, mūsuprāt, ļoti būtiski ir tas, ka mēs ļoti iesakām cilvēkiem ierobežot viņu tuvos sociālos kontaktus. Tieši pateicoties mūsu cilvēku individuālajai rīcībai, ir panāktas šīs izmaiņas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!