Foto: AP/Scanpix
Ieroči, kas tika atrasti palestīniešu pašpārvaldes vēstnieka rezidencē Prāgā, esot toreizējās Čehoslovākijas komunistiskā režīma amatpersonu dāvanas, atsaucoties uz palestīniešu diplomātu paskaidrojumiem, trešdien pavēstīja policijas pārstāvis Tomass Hulans.

Kā ziņots, Čehijas policija pēc 1.janvārī notikušā sprādziena palestīniešu vēstnieka rezidencē, kurā pats vēstnieks Džamals al Džamals gāja bojā, ēkā atrada 12 šaujamieročus, kas ražoti pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

Izmeklētāji pieprasījuši veikt tiesu ekspertīzi, lai pārliecinātos, ka ar šiem ieročiem Čehijas teritorijā nav izdarīts kāds noziegums. Taču ekspertīze prasīs vairākas nedēļas, norādīja Hulans.

Tikmēr palestīniešu diplomāti apgalvo, ka ieroči nekad neesot lietoti un pat nav izņemti no seifa, kurā tie tika glabāti.

Čehijas Ārlietu ministrija iepriekš paziņojusi, ka ieroču glabāšanu vēstniecības telpās uzskata par likuma pārkāpumu.

Ministrija pieprasījusi palestīniešu pašpārvaldei arī oficiālu paskaidrojumu par vēstnieka rezidencē notikušo sprādzienu.

Čehijas policija noraidījusi terora akta versiju, un ierosinājusi lietu par nolaidīgu apiešanos ar sprāgstvielām un nelikumīgu ieroču glabāšanu.

Tikmēr vietējie iedzīvotāju sākuši protestus pret palestīniešu pārstāvniecības atrašanos viņu rajonā.

Lai gan mūsdienu Čehija ir tuvs Izraēlas sabiedrotais, tā no komunistiskā režīma pārmantojusi Palestīnas Atbrīvošanās organizācijas (PAO) pārstāvniecību, kas Prāgā atradās kopš 1981.gada.

1988.gadā pārstāvniecībai tika piešķirts vēstniecības rangs.

Neskatoties uz to, Čehija bija viena no deviņām valstīm, kas 2012.gadā ANO Ģenerālajā asamblejā balsoja pret pieaicinātās valsts statusa piešķiršanu palestīniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!