Foto: Vida Press

Ceturtdien 65 gadu dzimšanas dienu svin Lielbritānijas princis Čārlzs, kurš līdz ar šī vecuma iestāšanos kļūst par vecāko troni gaidošo monarhu Lielbritānijas vēsturē, vēsta laikraksts "Daily Mail".

Prinča dzīve ritējusi sabiedrības acu priekšā. Briti ir piedzīvojuši biklā pusaudža pārtapšanu pārliecinošā personībā, kāds Čārlzs ir tagad, raksta laikraksts. Princis savus šūpuļa svētkus sagaidīs Šrilankā, kur pārstāvēs karalieni Elizabeti II Britu sadraudzības valstu vadītāju sanāksmē.

Interesanti fakti par jubilāru

Čārlza pilns tituls ir: Viņa Karaliskā augstība princis Čārlzs Filips Artūrs Džordžs, Velsas princis, KG, KT, GCB, OM, AK, QSO, PC, ADC, Česteras grāfs, Kornvolas hercogs, Rotsejas hercogs, Karikas grāfs, Renfrū barons, Salu lords un princis, un Lielais Skotijas komisārs.

Čārlzam nav mobilā telefona un viņš nekad neēd lidojuma laikā, lai cik ilgs tas arī nebūtu. Viņš dodot priekšroku brūnām olām, kuras garšojot labāk par baltajām. Tāpat domā arī viņa māte Elizabete.

Čārlzam ir visu trīs bruņoto spēku veidu augstākie militārie tituli - feldmaršals, admirālis un Karalisko gaisa spēku maršals. Katru gadu Ziemassvētkos visiem karavīriem savos pulkos princis nosūta viskiju.

Princis bija pirmais karaliskās ģimenes loceklis, kurš ir izglītojies skolā. Viņš ir mācījies spēlēt trompeti, prot spēlēt čellu un diriģēt orķestri, kā arī ir sarakstījis 11 grāmatas un piedalījies vēl daudzu veidošanā.

Pēdējos desmit gados Čārlzs ir bijis 99 oficiālās ārvalstu vizītēs.

Čārlza vārdā ir nosaukta 2008. gadā Ekvadoras džungļos atklāta varžu suga - "Hyloscirtus princecharlesi" (Prinča Čārlza koku varde). Tanzānijas Masai cilts Čārlza vizītes laikā 2012. gadā piešķīra viņam titulu "Govju sargātājs". Lai gan troņmantnieku uzskata par dzīvnieku draugu, viņam nepatīk kaķi.

Princis savām rokām ir stādījis daudzus no savas Haigrovas saimniecības dzīvžogiem un uzņēmis pie sevis Nacionālo dzīvžogu stādīšanas čempionātu.

Starp viņa senčiem esot grāfs Drakula jeb Rumānijas princis Vlads III Uzdūrējs. Čārlzam arī ir īpašums Transilvānijā.

Britu princim ir 50 pāri ar rokām darinātu ādas kurpju, kas maksā vairāk par 800 mārciņām (670 lati) pārī. Viņam joprojām ir saglabāts pirms 45 gadiem pirkts apavu pāris.

Nekas no prinča valkātā apģērba nav mazgāts veļas mašīnā. Vienā gādā viņš ir parādījies gan labāk ģērbto, gan sliktāk ģērbto personu sarakstā. Lai kur arī dotos, Čārlzs vienmēr ņem līdzi pilnu komplektu ar sēru drēbēm gadījumam, ja nomirst kāds karaļnama loceklis.

Prinča svars nav mainījies jau 30 gadu, tāpēc viņš joprojām valkā vecos uzvalkus un formastērpus. Ar rokām šūti ir arī visi viņa 350 mārciņas (293 lati) gabalā vērtie krekli.

Čārlzs brauc ar 44 gadus vecu "Aston Martin", kuru viņam 21. dzimšanas dienā uzdāvināja karaliene Elizabete II. Automašīna ir pārveidota darbināšanai ar biodegvielu, kas iegūta no destilēta angļu vīna un siera ražošanas blakusproduktiem.

Prinča 1992. gadā dibinātā bioloģiskās pārtikas kompānijas "Duchy Originals" no peļņas vairāk nekā 11 miljonus mārciņu (9 miljoni latu) ir ziedojusi labdarībai. Princis ir dibinātājs vai prezidents 17 labdarības organizācijām.

1980. gadā Bekingemas pili viņš padarīja par valstī pirmo mājsaimniecību, kur šķiro atkritumus, izvietojot pilī stikla pudeļu savākšanas konteineru. Tajā laikā Čārlzu par šo jauninājumu izsmēja.

Pirmo reizi alkoholisku dzērienu publiskā vietā Čārlzs baudījis 14 gadu vecumā, kad, no saviem pavadoņiem paslēpdamies bārā, viņš pasūtījis ķiršu brendiju. To pamanīja kāds žurnālists.

Vairāk interesantus faktus un fotoattēlus var apskatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!