Foto: Reuters/Scanpix
Ar pasaules līderu un Otrā Pasaules kara veterānu piedalīšanos piektdien Francijā tiek pieminēta 70. gadadiena kopš tā sauktās D-dienas.

Francijas ziemeļu daļā - Normandijā - 1944.gada 6.jūnijā izsēdās sabiedroto spēku desants, kas ir vēsturē lielākā desanta operācija no jūras.

Šajā dienā pirms 70 gadiem Francijas krastā izsēdās vairāk nekā 156 000 karavīru. Dienas laikā ap 10 000 no viņiem gāja bojā, bet vēl līdz 9 000 karavīru gāja bojā nacistiskās Vācijas armijas rindās.

Piemiņas pasākumos Francijā piedalīsies ASV prezidents Baraks Obama, Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Lielbritānijas karaliene Elizabete II un citi līderi.

Piemiņas pasākumos ceturtdien un piektdien piedalās arī kara veterāni, kas paši piedalījās desanta operācijā. Lielākā daļa no viņiem ir sasnieguši 90 gadu vecuma. Viens no veterāniem gadadienu atzīmēja ar izpletni nolaižoties tajā pašā vietā, kur viņš to darīja 19 gadu vecumā, ziņo aģentūra AFP.

Tiesa gan, atceres pasākumus aizēno Ukrainas krīze. Lai gan Putins vakariņojis ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu un Francijas prezidentu Fransuā Olāndu, ar Obamu tikšanās nav paredzēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!