Foto: stock.xchng
Atlantijas vētra "Sintija", kas naktī uz svētdienu sasniedza Eiropas rietumkrastu no Portugāles līdz Nīderlandei, jau prasījusi vismaz 52 cilvēku dzīvības, izraisījusi plūdus un atstājusi bez elektroenerģijas vairāk nekā miljonu mājsaimniecību.

Francijā vien gājuši bojā 45 cilvēki, un premjerministrs Fransuā Fijons pēc ārkārtējas valdības sēdes paziņojis, ka notikušais oficiāli tiks pasludināts par dabas katastrofu.

Prezidents Nikolā Sarkozī izteicis līdzjūtību bojāgājušo piederīgajiem un atzinīgi novērtējis glābšanas dienestu darbu. Pirmdien viņš gatavojas apmeklēt visvairāk cietušos rajonus.

Francijas rietumu piekrasti svētdien pātagoja vēja brāzmas ar ātrumu, kas pārsniedza 40 metrus sekundē, bet Eifeļa torņa virsotnē vēja ātrums sasniedza gandrīz 49 metrus sekundē. Pie Versaļas pils izgāzti aptuveni trīsdesmit koki.

Viļņu augstums piekrastē sasniedza pat astoņus metrus, un zemākajās krasta vietās vējš bija sadzinis ūdeni tālu iekšzemē, applūdinot māju apakšstāvus un liekot cilvēkiem meklēt patvērumu uz jumtiem. Pār piekrasti lidinājās glābšanas dienestu helikopteri, lai sniegtu viņiem palīdzību.

Visvairāk cietuši zemieņu rajoni Piejūras Šarantā un Vandejā. Bangas izārdījušas krastu stiprinājumus un izgrauzušas krastus, izskalojot veselus piekrastes autoceļu posmus.

Francijas civilās aizsardzības dienesta pārstāvji izteikuši bažas, ka upuru skaits var izrādīties daudz lielāks, kad tiks pārmeklētas vētras laikā applūdušās autostāvvietas un mājas.

"Mūs brīdināja, bet es neticēju, ka tas var būt tik nopietni," stāstījis kāds Ivas pilsētas iedzīvotājs, kura mājā vairākus simtus no krasta jūra bija daļēji appludinājusi pirmo stāvu. "Mana māte gandrīz aizgāja bojā. Viņa ir slima un gulēja apakšstāvā, viņas matracis jau peldēja un mums ar dēlu izdevās viņu uznest pa trepēm, bet tas tiešām bija briesmīgi."

Vētra daudzviet izgāzusi arī elektrolīniju balstus, atstājot bez elektroenerģijas aptuveni miljonu mājsaimniecību 500 kilometrus garā joslā no Bretaņas pussalas līdz Centrālajam kalnu masīvam. Līdz vakaram elektrības padevi bija izdevies atjaunot tikai pusei no tām.

Arī Spānijā tumsā grimst desmitiem tūkstoši māju.

Visā Eiropas rietumdaļā vētra izraisījusi nopietnu satiksmes haosu.

Lidsabiedrība "Air France" Parīzes Šarla de Golla lidostā atcēlusi aptuveni 100 no 700 reisiem. Kā novērojis ziņu aģentūras AFP reportieris, vējš draud noplēst daļu no viena lidostas termināļa jumta seguma.

Sliktā laika dēļ slēgta kravas mašīnu satiksme pa svarīgu autoceļu, kas savieno Franciju un Spāniju, un Francijas pusē izveidojusies 1200 automašīnu rinda.

Spānijā vētrā gājuši bojā trīs cilvēki - divi vīrieši, kuru automašīnu saspiedis krītošs koks, un sirmgalve, kuru apracis brūkošs mūris.

Portugālē vēja triekts zars nospiedis desmit gadus vecu zēnu.

Divus upurus vētra prasījusi Vācijā un vienu - Beļģijā, šie cilvēki pakļuvuši zem krītošiem kokiem.

Vakarpusē tā sasniegusi arī Šveices rietumdaļu, kur satiksmi pa daudziem nelieliem ceļiem paralizējuši vēja izgāzti koki, bet cilvēki nav cietuši.

Vētra atnesusi līdzi siltas gaisa masas, un vietām Eiropā temperatūra sasniegusi pat plus 14 grādus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!