Foto: AP/Scanpix
Spēcīgā taifūna “Bopha”, kas nedēļas sākumā plosījās Filipīnu dienvidos, upuru skaits pārsniedzis 418 cilvēkus, bet vēl 383 ir pazuduši, atsaucoties uz oficiālajiem datiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāk nekā 300 000 cilvēku joprojām atrodas pagaidu evakuācijas centros. Stihijā ir nopostīti gandrīz 16 000 māju. Postījumi tiek lēsti 100 miljonu dolāru (54 miljoni latu) vērtībā.

Vētras un lietusgāzes izraisīja plūdus un dubļu straumes, kas postīja ciemus. Kāds vietējais armijas komandieris aģentūrai "Reuters" atklājis, ka daudzi mirušie ir aprakti dubļos un ir grūti atbrīvojami bez speciāla ekipējuma.


Mirušie, kuriem neatradīsies piederīgie, varētu tikt apglabāti masu kapos, pieļauj Kompostelas ielejas gubernators Arturo Ujs.

Jau vēstīts, ka taifūns "Bopha" sasniedza Mindanao piekrasti agri otrdienas rītāar lietusgāzēm un 210 kilometru stundā spēcīgām vēja brāzmām.

Smagi ir cietusi Kompostelas province, Mindanao salas austrumos. Andapas pilsētiņā strauji parādījušies plūdi laupījuši desmitiem dzīvību, kad no kalnu nogāzēm plūstošs ūdens un dubļi "aprija" ciema skolu un pasākumu zāli, kas kalpoja kā pagaidu patvēruma centri. "Viņi domāja, ka ir drošā zonā, bet viņi nezināja, ka ūdens straumes ies savu ceļu," BBC citē Kompostelas ielejas provinces gubernatora Arturo Uja medijiem sacīto.

Ceļi uz daudzām pilsētām ir nobloķēti kritušu koku un sabrukušu tiltu dēļ, ziņo vietējie mediji. Kādā pilsētiņā nopietni izpostīti 95% ēku, daudzi cilvēki ir noslīkuši, vai saspiesti zem krītošiem kokiem un ēku drupās. Desmitiem cilvēku glābēji izvilkuši no dubļiem.

Pirms gada taifūnā "Washi" Filipīnās gāja bojā vairāk nekā 1500 cilvēku. Daudzi no tiem gulēja, kad no krastiem strauji izgāja pārplūdušās upes, radot zemes nogruvumus.

Filipīnas ik gadu piemeklē vairāki taifūni un tropiskās vētras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!