Ukraina par 2007. gadā saņemto Krievijas gāzi samaksājusi vairāk nekā vienu miljardu dolāru (474 miljonus latu), trešdien paziņoja Ukrainas pirmais vicepremjers Aleksandrs Turčinovs.
"Ukrainas parāda jautājums uz 2008. gada 1. janvāri ir slēgts. [Ukrainas] valdība finansiāli atbalstīja [Ukrainas enerģētikas uzņēmumu] "Naftogaz Ukraini", neskatoties uz smagu finansiālo mantojumu, kuru mēs ieguvām - tukšus kompānijas kontus un parādu 5,2 miljardu grivnu (488,3 miljonu latu) apmērā," sacīja Turčinovs.

Ukrainas kopējais parāds Krievijai, ieskaitot 2008. gadā saņemto gāzi, veido 1,5 miljardus dolāru (711 miljonus latu).

Līdzekļus par 2007. gadā patērēto gāzi Ukraina pārskaitīja gāzes piegādātājam - "Naftogaz Ukraini" un Šveicē reģistrētās starpniecības firmas "RosUkrEnergo" kopuzņēmumam "UkrGazEnergo".

Savukārt "UkrGazEnergo" jāpārskaita šī nauda kompānijai "RosUkrEnergo".

50% "RosUkrEnergo" akciju pieder Krievijas enerģētikas koncernam "Gazprom".

Ukraina un Krievija arī plāno mainīt gāzes piegāžu shēmu un norēķinu kārtību, tādējādi uzņēmumu "UkrGazEnergo" plānots likvidēt, par ko jau ir izdots Ukrainas valdības rīkojums.

Jau vēstīts, ka otrdien "Gazprom" draudēja samazināt gāzes piegādes Ukrainai, ja tā līdz pirmdienai, 3.martam, neparakstīs vienošanos par gāzes piegāžu konflikta izbeigšanu.

Ukraina un Krievija gāzes piegāžu nesaskaņas risināja vairākās augsta līmeņa sarunās. Vispirms Krievijā viesojās Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, kurš pēc sarunām ar Vladimiru Putinu paziņoja par vienošanās panākšanu gāzes konflikta atrisināšanā.

Pagājušajā nedēļā Maskavu apmeklēja arī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko, kas tikās ar "Gazprom" vadību un Krievijas premjerministru Viktoru Zubkovu.

Pēc sarunām ar Timošenko Krievijas premjerministrs Viktors Zubkovs paziņoja, ka Krievijas un Ukrainas konflikts par gāzes piegādēm ir pilnībā atrisināts.

Taču "Gazprom" vēlāk paziņoja, ka galīgā vienošanās strīdā par gāzes piegādēm un Ukrainas uzkrātā parāda atmaksu vēl nav panākta.

Krievijas un Ukrainas gāzes piegāžu nesaskaņas ir izraisījušas bažas Eiropā, jo Ukraina ir galvenais gāzes tranzīta maršruts Krievijas piegādēm Eiropas Savienības valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!