Nepilnu nedēļu pēc sociālās kampaņas "Savi cilvēki" prezentēšanas Latvijā arī Lietuvas Cilvēktiesību centrs uzsācis kampaņu aizspriedumu mazināšanai.

Lietuviešu pirmais kampaņas ietvaros publicētais video veidots pēc slēptās kameras principa. Kādā lielā publiskā hallē novietots galdiņš un divi dīvāni. Vienā no tiem sēž melnādains vīrietis, kurš kaut ko lasa savā planšetdatorā. Kad uz otra dīvāna apsēžas kāds nejaušs garāmgājējs, melnādainais vīrietis pēc brīža viņu angļu valodā uzrunā, lūdzot iztulkot, kādu lietuviski rakstītu komentāru portālā "Facebok".

Kā nojaušams, tajā lietuviešu valodā rakstīts kas aizvainojošs un rasistisks, ko cilvēkiem nemaz nav viegli tieši iztulkot un pateikt acīs. Redzams, ka vairāki ar slēpto kameru filmētie cilvēki jūtas neērti, ka kaut kas tāds vispār ir nosūtīts un atvainojas sūtītāja vietā.

Ziņots, ka ar Sabiedrības integrācijas fonda projekta "Nacionālais integrācijas centrs" uzsākto sociālo kampaņu "Savi cilvēki" arī Latvijā iecerēts mazināt aizspriedumus un stereotipus par ārvalstniekiem.

Tās ietvaros Latvijas lielākajās pilsētās tiks izvietoti plakāti, kuros trīs Latvijā pazīstami cilvēki redzami trešo valstu pilsoņu tēlos.

Par kampaņas "Savi cilvēki" vēstnešiem piekritis būt mūziķis Igo, olimpiskā medaļniece kamaniņu braucēja Elīza Tīruma un sociālā tīkla "Draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks. Saskaņā ar projekta vadītājas Daces Rasas skaidroto, šo cilvēku izvēle nav nejauša - mūzika un sports ir universāla valoda, ko saprot visi, neatkarīgi no ādas krāsas, tautības vai reliģiskās pārliecības, savukārt saziņa sociālajos tīklos ir mūsdienu komunikācijas veids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!