Foto: AFP/Scanpix

Nākamnedēļ Latvijā ieradīsies ASV armijas tanki M1A2 "Abrams" un bruņumašīnas M2A3 "Bradley", kā arī kaujas atbalsta un nodrošinājuma tehnika, kopskaitā vairāk nekā 120 ASV militārās tehnikas vienību. Tanki tiks izkrauti Rīgas ostā un pārvietoti uz poligonu Ādažos, tāpēc tiem, kuriem neizdosies sastapt šo tanku galvaspilsētas ielās, piedāvājam nelielu uzziņu par šo vareno kaujas mašīnu.

"Abrams" ir ASV armijas galvenais kaujas tanks, kurš ieguvis Vjetnamas kara ģenerāļa Abrama vārdu. Pirmais šīs sērijas tanks tika saražots 1978.gadā, bet 1986.gadā no konveijera noripoja jau tā jaunākā modifikācija, kura turpmākajos gados būtiski modernizēta.

Vairāk nekā 60 tonnas smagā kaujas mašīna ir aprīkota ar jaudīgu gāzes turbīnas dzinēju, bruņām, trim ložmetējiem un ar lāzera tēmekļiem aprīkotu lielgabalu, padarot to par vienu no spēcīgākajiem tankiem pasaulē.

Tam ir raķešu aizsardzības sistēma, automātiskas ložmetēju lūkas un modernas sakaru tehnoloģijas. Tankā ir iebūvēta arī automātiskā ugunsdzēsības sistēma, bet munīcijas nodalījums atdalīts ar biezām metāla sienām, maksimālai tanka apkalpes drošībai.
Uz šosejas tanks spēj sasniegt pat 70 kilometru stundā lielu ātrumu, Viena tanka cena pārsniedz 8 miljonus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!