Zemu izmaksu bezpilota lidaparāti, kas darbojas bariņos un īsā laika posmā ievāc lielu informācijas daudzumu – tāda ir ASV karaflotes testētā sistēma LOCUST.

Akronīms LOCUST (Low Cost Unmanned Aerial Vehicle Swarming Tecnology program) slēpj sevī paskaidrojumu, ka šī ir "zemu izmaksu bezpilota grupveida gaisa novērošanas tehnoloģija", bet tiešā tulkojumā vārds "locust" apzīmē "siseni".

LOCUST dronu bariņi var sniegt karavīriem milzumu izlūkošanas informācijas, nodrošinot būtisku priekšrocību pār ienaidnieku, atsaucoties uz Flotes pētījumu biroja paziņojumu, raksta raidsabiedrība RT.

Lidaparāti tiek startēti no palaišanas iekārtas, kas var būt izvietota uz kuģa, lidmašīnas vai jebkuras virsmas, kur iekārtu var uzstādīt. Visi palaistie droni apmainās ar informāciju un koordinē savu darbību, katrs koncentrējoties uz savu uzdevumu.

Testu laikā jau izmēģināts deviņu dronu kopīgs lidojums. Tikmēr galvenā tehnoloģijas demonstrēšana notikšot 2016. gadā, kad no kuģa tikšot palaisti 30 LOCUST droni, ziņo "Geobeats News".

Droni darbojas pilnībā autonomi un ievāc lielu datu daudzumu, kas ir būtiska priekšrocība pār cilvēka vadītajiem bezpilota lidaparātiem. Tomēr drošības nolūkos LOCUST pārrauga arī cilvēku apkalpe, kura vajadzības gadījumā var pārņemt kontroli.

Liela tehnoloģijas priekšrocība ir salīdzinoši zemās izmaksas. Ja kāds no mazajiem droniem tiek notriekts, operāciju turpina pārējie un zaudējumi nav lieli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!