Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Ukrainas galvaspilsētā Kijivā, liecina gan BBC rīcībā esošā informācija, gan arī sociālajos tīklos atrodamie videoklipi.

Šī ir Baidena pirmā vizīte Ukrainā kopš Krievijas iebrukuma sākuma.

Baidens un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apsprieduši tāla darbības rādiusa ieročus un jaunu militārās palīdzības paketi, raksta Lielbritānijas medijs "Sky News". Zelenskis sacīja, ka militārā atbalsta vērtība būs 500 miljoni ASV dolāru, un sīkāka informācija tiks paziņota otrdien.

Baltais nams piebilda, ka jaunākajā militārās palīdzības komplektā ietilps HIMARS munīcija, pretbruņu sistēmas un gaisa novērošanas radari.

Zelenskis paziņoja, ka sarunas ar ASV prezidentu šodien bijušas "auglīgas" un "ļoti svarīgas". "Mēs ceram, ka šis 2023. gads kļūs par uzvaru gadu," viņš piebilda, slavējot abu valstu "kopīgo redzējumu".

Savukārt Baidens paziņoja: "Amerika ir ar jums, un pasaule stāv ar jums." Viņš piebilda, ka viņam ir "visa pārliecība", ka Ukraina gūs virsroku pār Krieviju. Baidens pauda, ka Vladimira Putina mērķis "noslaucīt Ukrainu no kartes" cieta neveiksmi, un norādīja, ka desmitiem tūkstošu krievu ir pametuši valsti, jo tai neredz nākotni.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ņemot vērā to, ka Baidenam pirmdien bija paredzēta ierašanās Ukrainas kaimiņvalstī Polijā, vairāki politisko notikumu vērotāji sāka spekulēt par to, vai šī augsta ranga amatpersona varētu būt Baltā nama saimnieks. Tagad Baidena atrašanās Kijivā ir apstiprināta.


Jau no paša pirmdienas rīta plašsaziņas līdzekļos izplatījās informācija par slēgtam ielām Ukrainas galvaspilsētā, kas it kā esot saistīts ar augsta ranga amatpersonas vizīti. Ukraiņu žurnāliste Olga Tokarjuka mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņoja, ka valsts ārlietu ministrs esot atcēlis vizīti Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!