Foto: Kadrs no video

Baltkrievijas drošības iestāžu darbinieki pirmdien, 15. novembrī, mainījuši līdzšinējo taktiku, vairākus tūkstošus lielu migrantu pūli ielaižot Kuzņicas-Bruzgu kontrolpunkta savā pusē, vēsta Polijas varasiestādes.

Polijas varasiestādes jau kopš agra rīta novērojušas aizvien lielāku baltkrievu drošības iestāžu pārstāvju klātbūtni migrantu nometnē, kā arī televīzijas pārraižu nodrošināšanai paredzēta transporta ierašanos. Klātienē sižetus ieradušies veidot gan Baltkrievijas, gan Krievijas propagandas kanālu žurnālisti.

Pirms vairākām stundām migranti mobilizēti sapakot somas un doties uz robežpunktu, no kura bruņotas Baltkrievijas militārpersonas ar suņiem viņus turēja atstatus. Bruņotās baltkrievu militārpersonas joprojām neļauj migrantiem pamest robežu, lai dotos atpakaļ uz Minsku.

Polijas īpašo dienestu vadītāja vietnieka Maceja Vasika publicētajā video redzams, ka Polijas robežu arī robežpārejas punktā sargā gan pūļa savaldīšanas ekipējumā tērpušies drošības iestāžu darbinieki, gan armija. Robežpunktā atrodas arī ūdens lielgabali un ceļu šķērso dzeloņdrāšu pinums.


Citā video arī redzams, ka līdzšinējā nometne, kur migrantiem bija iespējams patverties pie ugunskuriem un būvēt teltis, Baltkrievijas militārpersonu pavadībā ir pilnībā pamesta, netieši norādot, ka tajā atgriezties vairs nav plānots.


Aizvadītajā nedēļas nogalē un pirmdienas rītā turpināja pienākt ziņas no Minskas un robežas, ka tiek pulcināti un uz Polijas robežu nogādāti aizvien jauni migranti pārsvarā no Tuvo Austrumu zemēm. Savukārt pirmdienas rītā izskanējis, ka gaidāms līdz šim vērienīgākais robežas sturmēšanas incidents.

Savukārt baltkrievu medijs "Nexta" vēsta, ka migranti provokācijai sagatavoti jau iepriekš. Daudzi instruēti par turpmāko rīcību un viņiem iedots ekipējums, tostarp gāzes baloniņi.

Polijas varasiestādes no skaļruņiem savukārt atskaņo migrantus sadzinušajiem drošības spēkiem un propagandas žurnālistiem, kuri arī pie robežas ieradušies lielā skaitā aicinājumu pārtraukt dalību šajā operācijā. "Nekas neattaisno faktu, ka cieš sievietes un bērni. Ļaujiet viņiem no šejienes aiziet! Kaimiņi! Baltkrievi! Mēs lūdzam jūs - esiet saprātīgi! Vai jūs patiešām varat ieskatīties acīs savām sievām un bērniem pēc šī?" dzirdams robežpunktā.


Robežas šķērsošanas mēģinājumi ar katru dienu kļūst aktīvāki, turklāt notiek plašā Polijas-Baltkrievijas robežjoslā, ne tikai Kuzņicas-Bruzgu kontrolpunkta apkārtnē, kur pie žoga baltkrievu varasiestādes nogādājušas jau tūkstošiem migrantu.

Aizvadītajā naktī konstatēti vairāki mēģinājumi sturmēt robežu. Vienu no tādiem nofilmējis Polijas robežsardzes dienests. Aptuveni 60 cilvēku liela grupa neveiksmīgi centusies šķērsot robežu, saraujot dzeloņstiepļu pinumus un pārvarot žogu ar pašu izgatavotām koka kāpnēm.

Migranti kā instruments, lai panāktu dialogu ar Eiropas Savienībā neatzītā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīma pārstāvjiem tiek izmantoti jau kopš vasaras, taču pirmo masveidīgo migrantu pārvietošanu uz robežpunktu Baltkrievijas amatpersonas sarīkoja pirms nedēļas, 8. novembrī, kad pie Kuzņicas-Bruzgu robežpārejas punkta ieradās pirmie aptuveni 3000-4000 migrantu. Baltkrievu amatpersonas viņus neielaida robežpārejas punktā un migranti izveidoja nometni blakus esošajā mežā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!