Foto: TASS/Scanpix/LETA
Baltkrievijā 14. svētdienu pēc kārtas notiek plaši protesti pret Aleksandra Lukašenko režīmu, tāpat turpinās varasiestāžu brutāla vēršanās pret miermīlīgajiem protestētājiem. Saskaņā ar cilvēktiesību aktīvistu ziņām līdz vakaram zināms par vairāk nekā 1000 aizturētajiem, vēsta portāls "Tut".

Drošības iestāžu rīcība protestu izdzenāšanā īpaši asa kļuvusi pēdējās trijās svētdienās, kopš par Iekšlietu ministru Lukašenko iecēla Ivanu Kubrakovu, atzīmē medijs.

15. novembra akciju devīze bija "Es nāku ārā" – tie ir pēdējie vārdi, ko iedzīvotāju čatā ierakstīja tā sauktā "Pārmaiņu pagalma" iedzīvotājs Romāns Bondarenko, kuru ceturtdienas vakarā piekāva un aizturēja. Vēlāk smagā stāvoklī viņš nogādāts slimnīcā, kur nākamajā dienā mira. Svētdienas protesti veltīti viņa piemiņai.

Mobilais internets Minskā pazudis jau 9.15 no rīta – agrāk nekā iepriekšējās nedēļās. Tāpat tika slēgtas vairākas metro stacijas un pilsētā no paša rīta bija vērojamas drošībnieku tehnikas kolonnas.

Drošībnieki neļāva cilvēkiem izveidot lielas kolonnas gājienam – tiklīdz sākās lielāka pulcēšanās, tā sākās izdzenāšana, sišana un aizturēšana.

Tikmēr liels cilvēku daudzums sapulcējās "Pārmaiņu pagalmā", kur izveidots improvizēts memoriāls bojāgājušajam Romānam Bondarenkam. Ap diviem dienā te ieradās drošībnieki, kas lika lietā apdullinošās granātas.

Drošībnieki ielenca ap 500 cilvēkus, kas stāvēja un nelaida miličus pie memoriāla, apraksta "Tut". Pēc tam sākās cilvēku aizturēšana. Ap to laiku pazudis arī vada internets apkārtējo māju iedzīvotājiem. Cilvēki aizturēti pat tuvējā veikalā un akcijas dalībnieki, un žurnālisti meklēti kāpņutelpās.

Pēc tam "Pārmaiņu pagalmā" ieradušies komunālie darbinieki, kas nojauca piemiņas memoriālu un aizveda ziedus.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Vjasna" ziņo par vairāk nekā 1000 aizturētajiem, starp tiem arī žurnālisti un ārsti.

Protesta un piemiņas akcijas notikušas arī Mogiļevā, Gomeļā, Grodņā, Brestā un virknē citu pilsētu, taču reģionos tik masveidīgas aizturēšanas nav notikušas.

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja Lukašenko.

Pats Lukašenko savu leģitimitāti kā prezidents zaudējis pēc Rietumos neatzītajām prezidenta vēlēšanām, kurām sekoja plaši protesti un varasiestāžu mēģinājumi ar spēku tos apslāpēt, kā arī negaidīti sarīkotās inaugurācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!