Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijā jau teju mēnesi turpinās protesti pret autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko. Solidaritātes akcijas ietvaros otrdien Baltkrievijas Valsts universitātes studenti mācību iestādē Minskā dziedāja Ukrainas 2014. gada Cieņas revolūcijas laikā popularitāti guvušu dziesmu, liecina video ieraksti.

2014. gada pavasarī izlaistā baltkrievu rokgrupas "Lyapis Trubetskoi" dziesma "Voini sveta" ("Gaismas karavīri") kļuva pat sava veida Kijevā notiekošo Maidana jeb Eiromaidana protestu himnu.

Šo pašu dziesmu otrdien izpildījuši arī Grodņas Valsts universitātes studenti.

Grupas "Lyapis Trubetskoi" līderis Sergejs Mihaloks pats bija Ukrainas protestu atbalstītājs un uzstājās ar šo dziesmu arī Kijevā. Jāpiebilst, ka Mihaloks ir gan Lukašenko, gan Kremļa saimnieka Vladimira Putina kritiķis. Savulaik viņam koncertēt Baltkrievijā bija liegts.

Ar savu jauno grupu BRUTTO ir radījis arī Ukrainas aizstāvjiem karā veltītu dziesmu.

Tāpat Baltkrievijas Valsts universitātes studenti otrdien nofilmēti dziedam grupas “Kino” dziesmu “Peremen” ("Pārmaiņas") .

"Kino" skaņdarbs izpildīts arī Baltkrievijas Valsts universitātē.

Nesen citā Minskas augstskolā – Minskas Lingvistiskajā Universitātē – tika aizturēti studenti, kas dziedāja "Marseljēzu".

Lukašenko ir vairākkārt uzsvēris, ka nepieļaus valstī nekādas "krāsainās revolūcijas un maidanus".

Baltkrievijā kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kurās 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, nerimst protesti. Vēlēšanas Rietumos netiek atzītas par demokrātiskām un opozīcija tās rezultātus uzskata par viltotiem.

Medijos parādās arvien vairāk liecību par drošības iestāžu darbinieku vardarbību pret protestētājiem, kas īpaši izteikta bija protestu pirmajās dienās.

Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleskandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies, ka ielās iziet apreibinājušies un "aitas". "Nosmēķējušies, daudz piedzērušos, ar narkotikām – šausmas," viņš komentēja 9. augusta notikumus. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!